26 august 2023, 10:31

Prea ieftin? Probabil tentativă de fraudă. Promoțiile de vară ți-ar putea goli conturile

Ai grijă ca ‘reducerile’ de vară să nu ducă de fapt la reducerea considerabilă a contului tău bancar! Asigură-te că faci cumpărături online de pe site-uri sigure, cu reputație și validate de alți clienți și evită achizițiile de pe site-uri sau platforme nou-lansate.

În acesată perioadă în care suntem asaltați de noi promoții, tindem să devenim neatenți, atunci când activăm în mediul online, hipnotizați de posibilitatea unui chilipir și speriați că stocurile s-ar putea consuma cu rapiditate.

Astfel, ajungem să nu ne păstrăm vigilența cu privire la securitatea site-urilor pe care urmează să facem cumpărături sau originea reală a produselor pe care urmează să le achziționăm.

Echipa Directoratului Național de Securitate Cibernetică atrage atenția în cazul cumpărăturilor online făcute pe site-uri găzduite în afara țării.

Un astfel de caz este documentat în imaginea de mai jos: site nou lansat, domeniu care folosește typosquatting pentru a duce în eroare, prețuri de trei sau patru ori mai mici decât prețul real al produsului și folosirea identității vizuale a unei companii de renume (Adidas).

Sfaturi utile

Verificați mereu reputația site-ului și recenziile produsului, înainte de a cumpăra.

Faceți acest lucru chiar și pe platforme de tip marketplace extrem de populare precum Ebay, Amazon, Wish, AliExpress etc.

Asigurați-vă că faceți cumpărături de pe un site legitim! Atacatorii folosesc adesea typosquatting, o tehnică prin care numele site-ului este foarte asemănător cu cel oficial.

Dacă prețurile sunt suspect de mici în comparație cu restul ofertelor online, cel mai probabil este o capcană

Evitați introducerea de date sensibile, date de autentificare sau date de card înainte de o verificare a site-ului cu o soluție de securitate

Pentru cumpărături online reste recomandată folosirea unui card de credit, a unui instrument de plată cu fonduri limitate sau a unei aplicații care poate genera carduri ‘de unică folosință.

În cazul în care ați introdus date de card sau de autentificare la conturile de internet banking, sesizați imediat banca, iar dacă ați fost păgubit prin această metodă depuneți o plângere la Poliție, fizic sau online și notificați DNSC ([email protected] sau 1911)

Antrenează-te aici pentru a identifica și să evita fraudele din mediul online!


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol