28 martie 2024, 11:55

EXCLUSIV Preluarea Președinției Consiliului UE, sub semnul întrebării? Avocatul Vlad Soare răspunde

Find prezent la Reuniunea Anuală a Diplomației Române, ministrul de Externe german Heiko Maas a declarat în repetate rânduri faptul că în România justiția este instabilă și că anticorupția este făcută să funcționeze.

De asemenea, ministrul german îndeamnă la chemarea Comisiei de la Veneția. Pe baza acestui subiect, Vlad Cristian Soare, avocat titular în cadrul„Soare Legal” și colaborator al Facultății de Drept, UB, catedra de Drept constituțional și Instituții politice, a oferit răspunsuri în exclusivitate pentru Editiadedimineata.ro:

Sursa: soare-legal.ro

– Cum ar putea Comisia de la Veneția să rezolve conflictul din justiție?

Comisia de la Veneția, ca organ consultativ al Consiliului Europei, și-a exprimat deja opinia cu privire la modificările aduse prin legile justiției, atrăgând atenția asupra aspectelor pe care le consideră incompatibile cu standardele asumate de către statele membre.

În aceste condiții, Comisia de la Veneția nu poate să facă mai multe decât a făcut deja. Un stat responsabil cu o clasa politică matură, ar găsi soluții pentru modificarea legilor justiției în acord cu aceste recomandări.

Conflictul în justiție nu îl rezolvă Comisia de la Veneția. Conflictul în justiție se rezolvă pe plan intern de către politicieni, dacă vor fi destul de înțelepți cât să înțeleagă faptul că lupta politică nu se realizează prin justiție, slăbind autoritățile apolitice sau aplicând dublul standard.  

– Sunt relevante îngrijorările statelor membre?

Întotdeauna vor exista interese asupra statelor, iar România nu este ocolita de aceste interese. De asemenea, nu trebuie privită această situație ca fiind una ocultă. În schimb, ea poate fi periculoasă dacă România nu are grijă să își protejeze și propriile sale interese.

Astfel, România trebuie să își consolideze poziția în NATO, având ca partener strategic Statele Unite și, să își continue parcursul european în cadrul U.E. Totodată România trebuie să își protejeze instituțiile ”apolitice” și să evite cât mai mult imixtiunea politicului în cadrul acestor autorități.

În ultima vreme putem observa tensiuni la nivel european cât și la nivelul NATO între diverse state. România are o șansă uriașă dacă se prezintă ca un stat stabil, având instituții puternice și credibile și dacă înțelege să își mențină aceste direcții.

Declarația Ministrului de Externe al Germaniei, domnul Heiko Maas vine într-un moment extrem de important și nu face decât să întărească cele constatate. Domnul ministru a afirmat că ”dublul standard va fi folosit imediat de adeversarii Europei”, făcând referire la adversarii externi, dar și la cei interni, anti-europeni. Din acest motiv, este esențial ca valorile pe care le avem la nivel european să fie interpretate în mod unitar, iar în situații similare, tratamentul și interpretarea să fie aceeași, ci nu în funcție de interesul politic în lupta pentru menținerea sau acapararea puterii.

Totodată domnul ministru a spus că nu dezbaterea despre valori este cea care îl îngrijorează “ci mai degrabă duritatea disputei care a culminat chiar în confruntări violente”. Practic, suntem îndemnați să găsim o soluție conciliantă făcând apel la unitate, astfel încât România să fie un stat puternic într-o perioadă destul de dezbinată pe plan extern.

  – Există posibilitatea ca România să fie exclusă din procesul de preluare a Președinției Consiliului UE?

Nu cred ca este posibilă o astfel de variantă, dar menționez că în această perioadă de instabilitate politică constantă la nivel european, cât și în contextul dezvoltării democrațiilor iliberale, ultimul lucru pe care și l-ar dori partenerii europeni, ar fi ca Președinția Consiliului să fie asigurată de un stat instabil, cu autorități slăbite și care își pune problema redefinirii unor valori unanim acceptate la nivel european.

Sursa: soare-legal.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol