3 martie 2024, 8:43

Premiera „antigona. un requiem“ și reprezentații teatrale mult îndrăgite în minivacanța de 1 Decembrie la TNRS

Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu (TNRS) oferă publicului spectacole în fiecare din cele cinci zile ale minivacanței de 1 Decembrie. Secția germană a TNRS va prezenta premiera „antigona. un requiem”/„antigone. ein requiem”, de Thomas Köck, după Sofocle, regia Florin Vidamski.

 

Spectacole de calitate

 „Suntem în permanență preocupați să dăruim spectacole de calitate și variateatât sibienilor, câtși celor veniți să viziteze orașulnostru. Pentru noi, zilele de sărbătoare prilejuite de Ziua Națională a României sunt o nouă ocazie să invitămpubliculîn sălile de spectacole să se bucure de frumos și de miracol”, spune Constantin Chiriac, directorul general al TNRS și președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu.

 

Sofocle, actual după 2.500 de ani

„antigona. un requiem”/„antigone. ein requiem” este programat în 1 și 2 decembrie, începând cu ora 19:00, la Sala Mare a TNRS. Spectacolul în limba germană va dispune de supratitrare în limba română.

Deși piesa lui Sofocle a fost scrisă acum 2500 de ani, personajul Antigonei continuă să sintetizeze câteva dintre cele mai delicate problematici ale contemporaneității. Simbol absolut al rezistenței, al luptei împotriva sistemului, dar și al empatiei și al sacrificiului pentru celălalt, iată că eroina tragică poposește pe scena Naționalului sibian într-o perioadă amenințată de iminența unui război.

Având la bază textul lui Thomas Köck, „antigona. un requiem“ pune într-o lumină crudă tensiunile sociale și politice ale momentului, pentru a ne oferi o radiografie a conflictelor interumane și, eventual, o formă de salvare colectivă. După ce pe malurile Tebei sunt descoperite cadavrele mai multor necunoscuți, spiritele se încing, pe măsură ce se divid în două tabere: pe de o parte se află Creon care refuză să-și asume responsabilitatea pentru niște morți care nu sunt „ai lui”; pe de altă parte, Antigona vrea să onoreze memoria nefericiților. Dar încrâncenarea tinerei va avea un preț.

Regizorul Florin Vidamski pune în balanță valorile unei societăți consumeriste, însă lipsite de repere morale, pentru a exprima, în cele din urmă, un manifest al devotamentului pentru umanitate. Publicul este invitat la un spectacol inteligent și nonconformist, o instalație teatrală imersivă, urcând pe scenă, alături de personaje, pentru o experiență senzorială totală.

Alte spectacole

Spectacolul„Mamă”, de Marta Barceló, regia Mariana Cămărășan, care de fiecare dată se joacă cu casa închisă, este programat în 30 noiembrie, ora 19, la Sala Studio.

Îndrăgita comedie „Puricele în ureche”, de Georges Feydeau, regia Șerban Puiu, se va juca în 3 și 4 decembrie, de la ora 17:00, la TNRS – Sala Mare.

 

Biletele sunt disponibile pe site-ul Naționalului sibian, www.tnrs.ro, și la Agenția teatrală din Sibiu, str. Nicolae Bălcescu nr. 17.

 

 

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol