23 aprilie 2024, 13:16

PREMIERĂ. Bebeluș născut din ADN-ul a trei persoane

Pentru prima dată un copil britanic s-a născut din ADN-ul a trei persoane, a transmis autoritatea de reglementare a fertilităţii, scrie BBC. Cea mai mare parte a ADN-ului nou-născutului provine de la cei doi părinți ai săi și aproximativ 0,1%, de la o a treia femeie donatoare.

Este o tehnică de pionierat, o încercare de a preveni ca bebelușii să vină pe lume cu boli mitocondriale devastatoare. Bolile mitocondriale sunt incurabile și pot fi fatale în câteva zile sau chiar ore de la naștere. Unele familii au pierdut mai mulți copii și această tehnică este văzută ca singura opțiune pentru a avea un copil sănătos.

Mitocondriile sunt compartimentele minuscule din aproape fiecare celulă a corpului care transformă alimentele în energie utilizabilă. Mitocondriile defecte nu reușesc să alimenteze corpul și duc la leziuni ale creierului, pierderea mușchilor, insuficiență cardiacă și orbire. Boala este transmisă doar de către mamă. Deci, tratamentul cu donarea mitocondrială este o formă modificată de fertilizare in vitro, care utilizează mitocondriile dintr-un ou donator sănătos.

Mitocondriile au propria lor informație genetică sau ADN, ceea ce înseamnă că, din punct de vedere tehnic, copiii care se nasc astfel moștenesc ADN-ul de la părinți și o mică parte de la donator. Experții explică faptul că acest ADN donator este relevant doar pentru realizarea de mitocondrii eficiente, nu afectează alte trăsături, precum aspectul, și nu înseamnă că cel mic are trei părinți.

Tehnica a fost gândită pentru prima dată în Newcastle, iar în 2015 au fost introduse în Marea Britanie legi care să permită fertilizarea cu trei ADN-uri. Primul copil născut prin această tehnică a fost în Statele Unite, într-o familie iordaniană. Autoritatea pentru Fertilizare și Embriologie Umană (HFEA), spune că „mai puțin de cinci” copii s-au născut până în 20 aprilie 2023. Nu oferă însă date precise, pentru a preveni identificarea familiilor. Informația a venit ca urmare a unei solicitări a ziarului The Guardian.

Profesorul Robin Lovell-Badge, de la Institutul de Cercetare Francis Crick, a declarat: „Va fi interesant de știut cât de bine a funcționat tehnica terapiei de înlocuire mitocondrială la nivel practic; dacă bebelușii nu suferă de boli mitocondriale și dacă există vreun risc să dezvolte probleme mai târziu în viață”. Tehnic, există un risc de „reversiune”, în cazul în care orice mitocondrie defectă care este transportată ar putea câștiga în număr și ar putea cauza totuși boala.

S-a estimat cândva că până la 150 de astfel de copii s-ar putea naște în cele din urmă în fiecare an în Marea Britanie.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol