12 august 2020, 10:09

Premieră în România. Robot performant folosit în chirurgia spinală

Medicii de la Spitalul Clinic de Urgenţă „Prof. Dr. N. Oblu” Iaşi au un nou sprijin, un robot performant care a fost folosit în chirurgie spinală și neurochirurgie. Pacientul a stat în sala de operație timp de 2 ore, operația fiind efectuată pe un bărbat de 40 de ani, care a suferit o fractură de coloană vertebrală. Robotul Mazor X de generaţia a treia, care a fost folosit în intervenție, este un instrument de ghidare a şuruburilor introduse pe vertebrele coloanei.

Operația se face iniţial virtual, pe baza soft-urilor pe care le are robotul, se fixează traiectoria, nivelul, unghiul şurubului, apoi robotul preia datele şi ghidează chirurgul în locul unde este setat să facă incizia.

 „Este un montaj lung, presupunând opt şuruburi, patru sus şi patru jos mai sub nivelul de fractură, prin nişte incizii mici de aproximativ un centimetru şi cu o tijă din titan care se introduce pe sub piele. Deci, nu mai este o incizie mare, ci pur şi simplu incizii mici şi tija băgată pe sub piele. Pacientul nu are deficit motor, deci mişcă picioarele. După operaţie se va putea mobiliza şi în câteva zile va putea pleca acasă”, a explicat managerul Spitalului de Neurochirurgie Prof.dr.Nicolae Oblu din Iaşi, medicul Lucian Eva.

Echipa de medici din cadrul intervenţiei a fost formată din doctorii Cezar Popescu şi Bogdan Costachescu de la Spitalul Clinic de Urgenţă ”Prof. Dr. N. Oblu”, asistaţi de doi bioingineri, patru asistenţi medicali, alături de trei ingineri din SUA şi Israel. Medicii spun că sistemul de operare a robotului Mazor X are o acurateţe de aproape sută la sută, micile erori care pot apărea putând fi doar cele umane.
După cel puţin 10 operaţii, medicii români vor putea opera singuri fără ajutorul inginerilor străini.

Sursă: www.descopera.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.