Sistemul-pilot instalat în Dumbrăvița a fost conceput de o echipă de tineri din Timișoara cu scopul de a reduce numărul de accidente și de incidente în trafic, fiind oferit gratuit comunității pentru a fi testat.
Acesta folosește inteligența artificială și camere de supraveghere pentru a detecta pietonii care vor să treacă strada folosind o trecere nesemaforizată și pentru a-i avertiza pe șoferi asupra locației acestora, scrie Tion.
Sistemul a fost montat la o trecere de pietoni de lângă școala gimnazială din localitate și are două camere video, una pe fiecare parte a șoselei, pentru a detecta prezența pietonilor în zona de trecere. Pe timp de noapte, sistemul va ilumina trecerea de pietoni, iar în cazul în care se află pietoni la trecere, aceasta va fi supra-iluminată.
Creatorii sistemului au lucrat timp de șase luni la acesta pentru că și-au dorit să găsească o soluție care să îi ajute pe cei mai vulnerabili participanți la trafic – pietonii. Au primit consultanță inclusiv din partea Inspectoratului de Poliție Județean Timiș.
„Noi am creat acest sistem ITS (Intelligent Transport System) care își propune creșterea siguranței celor mai vulnerabili participanți la trafic – vorbim de pietoni.
Noi aici ne referim mai ales la copiii care trebuie să treacă zilnic o trecere nesemaforizată de lângă școală, însă sistemul va fi eficient și acolo unde vizibilitatea este redusă pentru șoferi din cauza arhitecturii străzii, sau acolo unde există riscuri mari și amplasarea unui semafor clasic ar îngreuna mult traficul”, a declarat Robert Olariu de la Blume Technologies.
Fundația Comunitară Timișoara, cu sprijinul unei companii private, a susținut financiar proiectul tinerilor specialiști prin programul „ERA ZERO. Zero Accidente. Zero Emisii”.
„Prin acest tip de program, Fundația Comunitară Timișoara sprijină inovația și soluțiile noi pentru a crește siguranța participanților la trafic.
Ne dorim ca, după perioada sa de testare, sistemul să își dovedească eficiența, să poată fi dezvoltat și implementat la cât mai multe treceri de pietoni nesemaforizate, astfel încât să fie redus numărul de accidente”, a transmis Daniela Chesaru, director executiv al Fundației Comunitare Timișoara.
Inspectorul principal Ionuț Lazăr, de la Poliția Rutieră, a spus joi, la inaugurarea sistemului, că acesta ar putea juca un rol important în reducerea accidentelor și, automat, în reducerea numărului de victime.
În următoarele șase luni, sistemul va fi testat de către specialiștii care l-au dezvoltat, pentru a-i putea aduce îmbunătățiri. Tinerii dezvoltatori își doresc să creeze un prototip ce va fi patentat și va putea fi implementat pe scară largă.
Comentariile sunt oprite pentru acest articol