16 aprilie 2024, 10:39

Premieră în România: Sistem național de monitorizare a copiilor în situații de risc

Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse derulează un proiect care va moderniza asistența socială în România. O bază de date care va conține informații despre toți copiii aflați în situații de risc – abandonați, provenind din familii nevoiașe, fără acces la educație etc. – va permite monitorizarea acestora și intervenția rapidă.

Este vorba despre 250 de computere performante, 50 de imprimante multifuncționale și 5.000 de tablete, care vor moderniza asistența socială în România. Cu ajutorul tabletelor, asistenții sociali vor introduce în sistem date despre copiii din România. Acestea vor face parte din Sistemului Național Informatic – SINA, care la rândul lui va sta la baza Observatorului Național al Copilului.

Odată cu implementarea SINA, autoritățile din România vor ști câți copii sunt în situații de risc, de orice natură: copii care cresc în familii cu lipsuri materiale, fără acces la educație, la sistemul de sănătate, cu risc mare de abandon sau care provin dintr-un mediu cu violență și abuzuri.

În SINA vor fi înregistrați și copiii care se află în grija statului, inclusiv cei pentru care a fost deschisă procedura adopției – această procedură din urmă fiind astfel simplificată. Cei care își doresc să devină părinții unor copii abandonați vor putea depune documentele online, iar prezența lor la ghișee nu va mai fi obligatorie.

Baza de date va fi completată în timp real de lucrătorii sociali din toate județele țării. Fiecare copil aflat într-o situație de risc va avea un dosar electronic, în care va fi monitorizat și după adopție.

Potrivit ministrului Familiei, softul care va sta la baza SINA se află în momentul de față în etapa de proiectare și dezvoltare. Primele teste ar urma să fie făcute în primăvară.

SINA va înlocui actualele baze de date și arhive electronice folosite de Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție. Valoarea totală a proiectului este de aprox. 9 milioane de euro, dintre care aproape 8 milioane de euro sunt fonduri europene nerambursabile.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol