10 martie 2023, 14:31

Premieră în România: tomografie cu rezultat în doar șase secunde

Un nou Computer Tomograf ultraperformant a intrat în dotarea Laboratorului de Radiologie și Imagistică al Spitalului Victor Babeș Timișoara. Acesta este capabil să facă examene imagistice în numai 6 secunde.

Aparatul, de ultimă generație, vine în completarea dotărilor deja existente în cadrul Laboratorului de Radiologie și Imagistică al unității sanitare, permițând furnizarea unor servicii medicale complete, la standarde înalte.

Noul CT are 128 de detectori care contribuie la scurtarea timpului de investigare, dar și o rezoluție ridicată a imaginilor obținute în urma scanării, scrie Ziarul Timișoara.

„Dincolo de obiectivul pe care ni l-am stabilit, acela de a dezvolta și moderniza Laboratorul de Imagistică și de a-l transforma într-un centru de excelență care să aibă aparatură modernă și fiabilă, pandemia ne-a arătat necesitatea dotării cu încă un CT.

Numărul scanîrilor a crescut în acea perioadă exponențial. Am fost nevoiți să facem zeci de evaluări zilnic la pacienții cu leziuni pulmonare. Practic, scanarea bolnavilor cu Covid-19 ne oferea informațiile necesare, adică puteam spune cât de mare era afectarea pulmonară.

La un moment dat, am avut și o situație de criză, când, din cauza utilizării intensive, la capacitate maximă, aparatul a cedat și, timp de câteva zile, până când am reușit să schimbăm piesă defectă, evaluările imagistice au fost transferate spitalelor suport”, a explicat conf. dr. Diana Manolescu, director medical Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Victor Babeș” din Timișoara.

Noul computer tomograf premite scanarea tuturor zonelor corpului, oferind și posibilitatea de evaluare a patologiei vasculare pulmonare și periferice.

Mai mult, datorită timpului foarte scurt de expunere, în medie sub 10 secunde, de exemplu, pentru un CT de torace fără substanță de contrast, aparatura poate fi utilizată și în cazul persoanelor cu insuficiență respiratorie care au dificultăți în a-și menține respirația pe perioada investigației.

Noul Computer Tomograf funcționează, deocamdată, într-o construcție modulară specială, acreditată CNCAN (Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare), amplasată în curtea spitalului.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol