2 mai 2024, 22:46

Premieră la Cluj: Transmisiuni live, din incubator, cu bebelușii născuți prematur

În fiecare an, peste 500 de copii prematuri primesc îngrijiri la Spitalul Județean de Urgență din Cluj. Aceștia sunt din Cluj, dar și din județele învecinate.

Pe lângă îngrijirea de specialitate, în premieră, în cadrul secției de Neonatologie 1 funcționează un sistem de transmisiune live (fără a fi stocată și fără sunet) a imaginilor cu bebelușul din incubator, doar către familie. Zilnic, între orele 14-15, cele 25 de camere video montate deasupra incubatoarelor, devin funcționale și familiile își pot vedea bebelușii din spital, oriunde s-ar afla, relatează stirimed.ro.

Comunicare video părinți-bebeluș elimină distanțarea fizică din cauza epidemiilor, sau din cauza programului de muncă al părinților, a limitărilor financiare pentru transport, a locuirii în alte orașe a familiei. Platforma completează contactul fizic și contribuie astfel la integrarea mai ușoară a bebelușului în familie, la reducerea nivelului de stres pentru părinți, la creșterea lactației și la realizarea atașamentului părinte-copil, susțin reprezentanții proiectului.

“După o muncă de 10 luni de programare IT, am creat platforna SUS-TIN, croită pe nevoile părinților și ale bebelușilor și adaptată modului de lucru al cadrelor medicale din neonatologie. Este un vis devenit realitate, un vis ce va aduce multă alinare părinților fiind în contact cu bebelușii lor și îi va ajuta să fie bine informați și educați.” a declarant Corina Croitoru, Președinte și Membru fondator ARNIS.

Tot în cadrul proiectului părinții beneficiază de cursuri gratuite de puericultură și de îngrijire a bebelușului.

Proiectul este derulat de Asociația Română pentru Nou-născuții Îndelung Spitalizați – ARNIS în colaborare cu Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca, secția Neonatologie 1, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

Mai mult, ca parte a unui consorțiu european, Secția Neonatologie I este prima secție de neonatologie din România care aplică, în cazul nou-născuților de risc înalt, un model terapeutic bazat pe includerea părinților în îngrijirea în terapie intensivă a nou-născutului, în cadrul proiectului RISEinFAMILY.

Mai multe detalii, AICI


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol