26 octombrie 2021, 21:33

Premieră la Nottara. Spectacolul „O haită de sfinţi”, după Neil LaBute, în regia lui Vlad Zamfirescu

Spectacolul „O haită de sfinţi”, după Neil LaBute, în regia lui Vlad Zamfirescu, va avea premiera în a doua jumătate a lunii octombrie la Teatrul Nottara.

Pentru rolul Tânărul din spectacolul „O haită de sfinţi”, Şerban Gomoi a fost nominalizat la categoria Cel mai bun actor în rol principal la gala premiilor UNITER din acest an.

Din distribuţie mai fac parte Dan Bordeianu/ Rareş Andrici, Laura Vasiliu/ Diana Roman, Cerasela Iosifescu/ Luminiţa Erga.

Scenografia este semnată de Ştefan Caragiu. Cele două reprezentaţii în regim de premieră vor avea loc pe 15 şi 22 octombrie, de la ora 18.00, la Sala „George Constantin”.

Despre ce e vorba?

Într-o lume aflată într-una dintre cele mai grave crize ale modernităţii, povestea celor patru oameni din piesa „O haită de sfinţi”, cu titlul original „Bash”, a lui Neil LaBute se dezvăluie într-o lumină fascinantă.

„Bash” este o piesă alcătuită din trei texte, fiecare având un titlu separat: „Ifigenia în Orem”, „O haită de sfinţi” şi „Medeea Redux”.

Monologuri aparent fără o legătură unul cu altul, piesa aduce laolaltă poveştile unor oameni traumatizaţi de propriile fapte, oameni cu structuri dostoievskiene, purtând crime pe conştiinţă, ducând cu ei vinovăţii care taie în ei răni adânci, imposibil de vindecat. Trei poveşti, trei destine, trei tragedii. Un bărbat care-şi ucide fetiţa, un cuplu care-şi începe călătoria prin viaţă cu o moarte, o fată care, ca o Medee rătăcită în secolul 21, omoară ca să se răzbune pe bărbatul pe care l-a iubit.

Prima piesă publicată a dramaturgului Neil LaBute, „Bash” a însemnat un punct de cotitură în existenţa lui. Era anul 1995, LaBute avea 32 de ani, iar Bash i-a adus faimă şi a fost începutul unei cariere de succes la nivel internaţional.

Vlad Zamfirescu: “Ah! Uite, cineva suferă! Să aducem microscopul”

„Sunt genul de om care spune: Ah! Uite, cineva suferă! Să aducem microscopul!” Sunt cuvintele care definesc cel mai bine opera lui Neil LaBute, unul dintre cei mai cunoscuţi, mai jucaţi, mai traduşi, mai iubiţi şi mai contestaţi dramaturgi ai momentului.

„Pe Neil LaBute l-am descoperit la 22 de ani. De atunci îi vânez fiecare piesă nouă. Consider că este unul din cei mai importanţi autori contemporani ai lumii. Pandemia actuală m-a făcut să mă întorc în timp, la prima mea întâlnire cu el. «O haită de sfinţi». Cu titlul original «Bash», piesa s-a jucat acum aproape 20 de ani la Teatrul Act. Am ales ca titlul piesei să fie «O haită de sfinţi», subtitlul celei de-a doua bucăţi din text, aflând ulterior, chiar de la autor, că aceasta a fost, de fapt, prima lui opţiune de titlu”, spune Vlad Zamfirescu.

„Simt o puternică legătură între textul piesei şi contextul actual. Din motive diferite, evident, dar cu rezultate asemănătoare. Personajele din «O haită de sfinţi» sunt pierdute, nu îşi mai găsesc liniştea şi îşi asumă situaţia ireversibilă în care se află. Nu mai pot da înapoi şi de aici înainte traiectoria vieţii lor va fi complet diferită. Vi se pare cunoscut?”


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.