3 martie 2021, 7:51

Premieră mondială românească. Testele PCR pentru depistarea COVID-19 pot să își micșoreze durata de detectare

Testele RT-PCR sunt la această oră cruciale în detectarea infecției cu noul coronavirus SARS-CoV-2 oriunde pe mapamond. Rapiditatea și acuratețea răspunsurilor sunt, de asemenea, cruciale. România poate aduce o noutate în acest sens cu un proiect în premieră mondială despre care a vorbit, într-un dialog cu Simona Botar, de la Radio România Actualități,  Marioara Avram, de la Institutul de Micro și Nanotehnologie (IMT).

Aparatul pe care se lucrează PCR este destul de mare, plus că pentru a lucra cu el trebuie  și personal specializat. Cea mai mare parte a acestei analize RT-PCR durează câteva ore.

Prin proiectul IMT se propune realizarea în paralel a trei dispozitive microfluidice care să integreze pe un singur cip toate operațiile acestea pe care le efectuează PCR-ul.

Am proiectat deja și vrem să realizăm până în decembrie anul acesta trei dispozitive, unul fiind o miniaturizare a PCR-ului clasic, adică RT-PCR, al doilea o miniaturizare a dispozitivului de amplificare izotermă mediată în buclă, numit LAMP, mai pe scurt. Ambele dispozitive sunt cuplate cu o platformă electrochimică de detecție a catenelor ADN. Iar al treilea dispozitiv pe care vrem să-l realizăm este un tranzistor cu efect de câmp pe bază de grafenă, decorată cu nanoparticule de aur, pentru detecția virusului din exudat laringo-faringian sau nazal prin țintirea unei proteine mai înalt conservate decât proteina spike care se detectează în prezent. Aceasta, cu tranzistorul cu efect de câmp, este o premieră mondială”, a explicat Marioara  Avram.

IMT conduce proiectul, lucrează cu Spitalul de Boli Infecțioase din Iași, cu Institutul de Cercetare al Facultății de Medicină din Iași, cu Spitalul de Pneumoftiziologie și o firmă cu capital 100% românesc, căreia i se va transfera tehnologia.

Rezulatul vizat? Acum nu mai este nevoie de personal înalt calificat, testele sunt foarte sigure, având în vedere că totul se prelucrează pe acest cip care este încapsulat.

”Când a apărut pandemia, imediat am încercat să mă documentez. Am apelat la site-ul de la revista Nature care imediat a început să îmi trimită toate noutățile care apăreau. Așa procedau probabil cu toți cei care se înscriau acolo. Am pus cap la cap toate informațiile, am stat de dimineață până seara și am citit tot ce trebuia. Așa fac la început de an, îmi aleg tematicile noi. Aleg literatura de specialitate și văd ce este nou în domeniul în care lucrez, apoi încerc să văd de ce expertize am nevoie. Caut printre instituții pe cei care vor să lucreze pentru un asemenea proiect”, a mai explicat Marioara Avram.

Având în vedere incidența și patogenitatea deosebit de ridicată a viruslui SARS-CoV-2 s-a impus dezvoltarea unor noi metode de detecție rapidă cu specificitate si selectivitate înaltă, și costuri scăzute.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

  1. cristian ristea

    19 ianuarie

    Buna ziua,
    In conditiile in care am primit documente care atesta ca nu a fost secventiat si izolat acest corona virus (raspunsuri de la directiile de sanatate din USA si UK) ne puteti lamuri ce anume detectati cu acele viitoare aparate de tip PCR? Scuzati-mi nestiinta dar exista documente oficiale ca acest virus nu a fost inca izolat. Puteti pune la dispozitia publicului asa ceva? Am incheia pentru totdeauna cu asa zisele conspiratii si ne am vaccina cu totii!!!!!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.