23 aprilie 2024, 21:27

Premieră pentru România! Patru români curajoși au traversat Atlanticul într-o ambarcațiune cu vâsle

În seara zilei de 21 ianuarie 2018, în Antigua, Caraibe au ajuns cei patru membri ai primului echipaj românesc ce a traversat Oceanul Atlantic într-o ambarcaţiune cu vâsle.

Vasile Oşean, Andrei Roşu, Ionuţ Olteanu şi Marius Alexe sunt cei patru temerari care au parcurs 5.000 de kilometri, în 38 de zile, 14 ore şi 32 de minute, echipajul lor Atlantic 4 fiind înscris în Talisker Whisky Atlantic Challenge, considerată cea mai dificilă cursă de canotaj din lume.

Atlantic 4 a făcut un efort excepţional. Înainte de plecare, Andrei scria pe blogul său: ”Vom vâsli de peste 1.000.000 de ori pe cea mai lungă rută maritimă în care nu există vreun petec de pământ, avem peste o tonă de provizii.”

Pentru acest drum membrii echipajului s-au îngrăşat, pentru a fi pregătiţi pentru cele 20 kg/persoană pe care au urmat să le piardă.

Care e echipajul Atlantic 4?

Sunt patru bărbaţi tineri și curajoși care au dovedit ca nu există limite și care ne-au făcut onoarea de a coborî din ambarcațiune, în aplauzele asistenței, înveliți în tricolor.

Pentru a vă spune mai mult apelăm tot la descrierea lui Andrei Roșu de pe blog. Echipajul înseamnă ”prieteni, într-un spaţiu de 3 ori mai mic decât cea mai mică garsonieră pe care ne-o putem imagina: un doctor extraordinar, ales de noi căpitan de navă – Vasile Oşean, un tânăr de 23 de ani, cu de 10 ori mai mult curaj decât aveam eu la vârsta lui – Ionuţ Olteanu, un corporatist inimos, cu cele mai bune abilităţi de comunicare pe care le-am întâlnit până acum – Marius Alexe şi un manager de proiecte pe cale să devină (cel puţin) la fel de orientat către oameni cât este către “task-uri” Andrei Roşu. ”

Nu mai concept viața mea fără mișcare

Andrei este cel care a alergat în primul sau maraton la Polul Nord. Apoi în alte şapte maratoane şi şapte ultramaratoane, pe şapte continente. Antarctica, Australia, Himalaya, Sahara, Chile, Noua Zeelandă, Brazilia., efortul său fiind menţionat şi în Guinness Book şi World Records Academy. Competiţii precum Double Iron Florida (7.6 km înot, 360 km bicicletă, 84.4 km alergare – în 35 de ore) şi Mexic Triple Ultratriathlon (11.4 km înot, 540 km bicicletă, 126 km alergare – în 48 de ore) sunt în palmaresul său, dar şi Virginia Quintuple Ultra (19 km înot, 900 km bicicletă, 210 km alergare – în 126 de ore) şi cursă de alergare în condiţii arctice, 6633 Ultra (566 km).

„Eu am început în 2010 să fac schimbări în viața mea. Am renunțat la sedentarism din dorința de a deveni un model real pentru copii mei. Aveam niște kilograme în plus și petreceam mult timp pe canapea, uitându-mă la televizor. Am început să alerg la maratoane, apoi ultramaratoane, am început să pedalez, și în 2011 am aflat de această competiție (n. Talisker Whisky Atlantic Challenge), doar că eu nu știam să înot. Între timp am luat lecții de înot și am primit o invitație la un curs de navigaţie, iar în 2015, după ce am traversat Canalul Mânecii în înot, în drum spre casă mi s-a părut că următorul proiect ambițios ar putea fi acesta.” –  a povestit Andrei pentru Ediția de dimineață

Andrei aste şi corporatistul care anul trecut, în timpul protestelor de la Bucureşti şi-a scos biroul şi a lucrat în Piaţa Victoriei.

Deşi ultima săptămână a călătoriei a fost un chin centru Atlantic 4, la întoarcere Ionuţ Olteanu a declarant: ”am avut parte de momente frumoase, am văzut fenomene de care nu ştiam că există. Sunt mândru că fac parte din prima echipă românească ce a reuşit să traverseze Atlanticul”.

Pentru el întoarcerea a fost şi mai plăcută, pentru că Lore – iubita lui care l-a aşteptat în Antigua, a acceptat cererea în căsătorie, făcută chiar acolo, la marginea oceanului.

Atlantic 4 a încheiat competiţia pe locul 12 în clasamentul general, 9 la categoria 4 vâsle. 5 din cele 26 de ambarcaţiuni aflate la start au abandonat până în acest moment traversarea Oceanului Atlantic.

 


Comentariile sunt oprite pentru acest articol