15 iulie 2024, 23:14

Premieră pentru România: Vehicul solar produs la Cluj, la ”Finish”-ul World Solar Challenge

Studenții și profesorii Universității Tehnice din Cluj-Napoca (UTCN) au participat, în premieră pentru România, la competiția mondială World Solar Challenge, cu un vehicul solar construit de către echipa UTCN și alimentat exclusiv cu energie solară.

Competiția a început în data de 22 octombrie și s-a desfășurat pe o perioadă de 7 zile, timp în care participanții au străbătut continentul australian de la nord la sud, pe o distanță de 3000 de km, între Darwin și Adelaide.

World Solar Challenge este cea mai importantă competiție din lumea vehiculelor solare și implică un traseu dificil, pe autostrăzi, dar și în zone din deșert.

Studenții implicați în proiect, sub coordonarea Conf. Dr. Ing. Ștefan Breban, a Prof. Dr. Ing. Călin Neamțu și a Conf. Dr. Ing. Petre Teodosescu, provin de la două dintre facultățile UTCN, respectiv Facultatea de Inginerie Electrică și Facultatea de Inginerie Industrială, Robotică și Managementul Producției. Echipa poate fi consultată pe pagina oficială a proiectului.

Vehiculul solar construit la UTCN este al treilea prototip de acest fel realizat în cadrul universității, iar panourile fotovoltaice ocupă aproximativ 5 mp din suprafața acestuia.

În cadrul competiției, mașina solară a fost pilotată de studenți și a reușit să ajungă pe roți la linia de finish în ultima zi a competiției, 27 octombrie.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol