24 septembrie 2023, 19:07

Premieră în România: În Buzău se va construi prima închisoare la standarde CEDO

Articol realizat de Andreea Denisa Radu

Subiectul condițiilor din închisorile românești este un subiect larg disputat, deaorece este un lucru știut că penitenciarele sunt supraaglomerate și nu îndeplinesc cerințele Uniunii Europene.

Ca urmare, în județul Buzău, va fi construită prima închisoare modernă din România care se va alinia la standardele europene. Guvernul României a demarat acest proces prin aprobarea trecerii mai multor imobile din județul Buzău în subordinea Administrației Naționale a Penitenciarelor. Clădirile care urmează a fi reamenajate și modernizate se află pe raza a două localități vecine – Unguriu și Măgura.

Viitorul penitenciar va fi construit după cerințele CEDO prin alocarea a patru metri pătrați pentru fiecare deținut. Acest fapt reprezintă o noutate, deoarece printr-o estimare de la sfârșitul anului trecut, România suferea de un deficit grav în ceea ce privește locurile de cazare în inchisori, fiind 26.529 de deținuți pe 19.108 locuri. Penitenciarul va funcționa în regim semideschis.

În luna martie, Guvernul României a aprobat  contractarea unui împrumut în valoare de până la 223 milioane de euro, destinat proiectului denumit „Investiții în infrastructura penitenciarelor“. Împrumutul va fi oferit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD). De asemenea, acești bani vor servi și pentru realizarea penitenciarelor Berceni (județul Prahova) și Unguriu (județul Buzău), precum și pentru extinderea penitenciarului de la Botoșani. Aceste măsuri sunt incluse în calendarul anunțat de Ministerul Justiției pentru perioada anilor 2018 – 2024, „pentru soluționarea supraaglomerării carcerale“ și pentru ameliorarea condițiilor de detenție. Tot din acești bani se va realiza și o școală de perfecționare a lucrătorilor din penitenciare, în orașul Voluntari, scrie Romanialibera.ro.

Pentru nerespectarea condițiilor propice de detenție, România a primit amenzi din partea CEDO în valoare de  2.296.451 de euro.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol