26 octombrie 2021, 2:18

Premieră TV: CALIGULA

Teatrul TV este și el o opțiune, și nu neapărat de pandemie. Așa că avem o propunere pentru o seară mai altfel. Premieră TV: CALIGULA.

Casa de Producție TVR vă invită să urmăriți „Caligula”, după Albert Camus, regia Silviu Jicman. Spectacolul este programat duminică, 8 noiembrie, de la ora 22:35, pe TVR 2.

„Caligula” a avut proiecția de gală anul acesta, în septembrie, în cadrul stagiunii Teatru în TVR, exact în ziua în care s-au împlinit 75 de ani de la premiera mondială.

„Teatrul de idei rămâne una dintre cele mai mari încercări pentru un producător de televiziune, iar “Caligula” de Albert Camus este prin excelență un text provocator. Dacă marile teatre românești au cucerit publicul cu montări spectaculoase, pentru Televiziunea Română, transformarea lui “Caligula” în teleplay a fost una din cele mai ambițioase provocări”, spune Diana Dumitru,  producător

Premieră TV: CALIGULA. Distribuție

Rolul împăratului roman este jucat de Demeter Andras

„A fost a doua oară când mi s-a propus să joc acest rol. Prima dată am refuzat fiindcă mă consideram prea tânăr”, povestește Demeter Andras. „A doua oară – deoarece mă credeam prea bătrân pentru acest personaj. După lecturarea adaptării pentru TV a textului camusian situația a luat altă turnură: am înțeles că acest Caligula, printr-o anumită amprentă, este înrudit cu alte personaje pe care le-am interpretat. Poate fi oare Caligula un (alt) fel de Hamlet?”.

Regia spectacolului este semnată Silviu Jicman.

Din distribuție fac parte: Demeter András, Daniela Nane, Gavril Pătru, Ioan Chelaru, Mihai Ciucă, Andrei Finți, Ion Haiduc, Cristian Jicman, Lari Giorgescu, Alexandru Bindea, Marius Călugărița, Mihai Gruia Sandu.

Albert Camus a scris Caligula în 1938 după ce a citit „Viața celor 12 Cezari” a lui Suetoniu. Avea 25 de ani și visa să joace el însuși rolul împăratului roman însetat de sânge. În 1944 piesa a fost publicată la Gallimard.

În patru acte, în proză, această „tragedie a inteligenței” a avut premiera în 26 septembrie 1945, la Teatrul Hebertot din Paris, cu Gérard Philipe în rolul titular.

Noi premii pentru “Servitorii”, filmul pentru care Vlad Ivanov a învățat limba slovacă

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.