19 aprilie 2024, 16:14

Premierul britanic: Noua tulpină de coronavirus e cu până la 70% mai transmisibilă. România ar putea interzice zborurile din UK

Acum câteva zile, Londra și alte regiuni din sud-estul Angliei intrau într-o altă categorie de risc, din cauza apariției unei noi tulpini de coronavirus.  La scurt timp, o nouă țară anunța probleme similare. Africa de Sud a identificat o „nouă variantă” a coronavirusului care provoacă valul doi de infecţii, a declarat, la 18 decembrie, ministrul Sănătăţii.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii anunţă că studiază împreună cu oficialii britanici noua tulpină a coronavirusului din sud-estul Angliei.

Cu 70% mai transmisibilă

Premierul britanic Boris Johnson a declarat, la 19 decembrie, că primele indicii arată că noua tulpină de coronavirus este cu 70 la sută mai transmisibilă decât cea originală.

Johnson a precizat că a fost informat cu privire la cele mai recente date şi că autorităţile trebuie să acţioneze. El a adăugat că nu există dovezi că îmbolnăvirile sunt mai severe, însă contaminarea este mult mai facilă.

Premierul a anunţat că Londra şi alte regiuni din sud-estul Angliei – aproximativ o treime din populaţia Angliei, care până acum se aflau în zona a treia de risc, vor fi incluse într-o nouă zonă, 4.

Locuitorii din zona respectivă de risc trebuie să nu îşi părăsească locuinţele, excepţie făcând deplasările esenţiale. Magazinele neesenţiale se vor închide, iar activităţile de relaxare şi distracţie în aer liber vor fi interzise.

Crăciun altfel

Întâlnirile cu alte persoane în aer liber vor fi limitate, astfel că fiecare om se poate întlni cu o singură persoană, scrie Reuters.

Persoanelor din zona 4 le vor fi interzise reunirile cu alte persoane în perioada Crăciunului. Toţi ceilalţi englezi îşi vor putea vedea prietenii şi rudele doar o zi. Planurile iniţiale erau de o relaxare de cinci zile a restricţiilor.

La 18 decembrie, Johnson afirma că speră că în Anglia nu va fi necesar al treilea lockdown după Crăciun.

Chiar dacă reprezentantul României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat, despre noua tulpină de coronavirus, depistată în Marea Britanie, că nu există o evoluţie diferită a bolii, îngrijorarea în legătură cu mutația suferită de noul coronavirus este în creștere în tot mai multe țări.

Rafila nu crede că este o evoluție diferită a bolii

Profesorul Alexandru Rafila a fost întrebat, zilele trecute, la Antena 3, despre evoluţia noii tulpini de coronavirus din Marea Britanie, unde au apărut 1.000 de astfel de îmbolnăviri.

„Nu cred că este o evoluţie diferită a bolii. Din ceea ce am citit eu, nu există o evoluţie diferită a bolii. Aş vrea să vă dau un alt exemplu care demonstrează, de fapt, că aceste mutaţii până în momentul de faţă nu sunt îngrijorătoare: faptul că reinfecţiile cauzate de noul coronavirus sunt rare, sunt foarte – foarte rare, adică omul poate să elimine timp de mai multe săptămâni virusul”, a spus Rafila.

Măsuri

În Israel, îngrijorarea este mare, astfel că reprezentanți ai Guvernului recomandă impunerea carantinei pentru cei care sosesc în Israel din Australia, Africa de Sud, Noua Zeelandă, Danemarca și Marea Britanie, din cauza temerii că ar fi putut fi expuse la noua tulpină a virusului.

Așa-numitul Cabinet Coronavirus se va reuni duminică și va decide dacă se vor închide aeroporturile pentru toate zborurile, din cauza răspândirii continue a virusului.

Duminică, ministrul Sănătății, Yuli Edelstein, a declarat că speră ca decizia de închidere a aeroporturilor va fi luată, pentru că trebuie protejate frontierele. Ba mai mult, Ministerul Sănătății ar dori efectuarea unui test genetic la persoanele care se întorc din Marea Britanie, scrie ynetnews.com, care completează că nu este clar dacă vaccinurile existente sunt eficiente împotriva noii tulpini.
Guvernul de la Haga a suspendat duminică toate zborurile de pasageri provenind din Marea Britanie până pe 1 ianuarie, după descoperirea în Olanda a unui caz de contaminare cu noua tulpină de COVID-19 identificată în Regatul Unit, informează AFP, preluată de agerpres.ro.

Ministerul olandez al Sănătăţii „recomandă ca orice introducere a acestei variante a virusului provenind din Marea Britanie să fie limitată pe cât posibil prin limitarea şi / sau controlul circulaţiei pasagerilor provenind din Marea Britanie”.

Anunț de ultimă oră și al prim-ministrului belgian, Alexander De Croo: Belgia oprește toate legăturile aeriene precum și pe cele feroviare prin Eurostar cu Marea Britanie.  Măsură a fost luată după ce britanicii au anunțat identificarea mutației virusului SARS-CoV-2, care l-ar face cu 70% mai contagios.
Și Germania intenționează să ia o astfel de măsură, după descoperirea noii tulpini. Potrivit unei surse guvernamentale citate de nouvelobs.com, sunt luate serios în calcul restricții ale traficului aerian provenind din Marea Britanie și Africa de Sud.

UPDATE

Șeful DSU și membru al CNSU, Raed Arafat, a declarat, la Digi24, că România ar putea interzice zborurile din Regatul Unit astăzi sau mâine, precum au decis și alte state din UE, dacă autoritățile consideră măsura necesară, din cauza răspândirii rapide a infectărilor cu noua mutație de coronavirus.

“Am avut o discuție și domnul prim-ministru la telefon și INSP urmează să ne dea un punct de vedere astăzi, o analiză în acest sens. Normal că urmărim situația și normal că dacă se impun măsuri, vor fi luate măsuri.

Problema nu este că crește gravitatea cazurilor, dar că crește numărul infectaților.

Analiza INSP se va discuta cu Ministerul Sănătății și restul colegilor”, a precizat Raed Arafat.

Secretarul de stat în MAI spune că România ar putea interzice și ea zborurile din Regatul Unit chiar astăzi sau mâine.

Oficialii britanici de top din sănătate au spus că nu există dovezi că noua variantă ar provoca mai multe decese sau ar reacționa diferit la vaccinuri, însă se dovedește a fi cu până la 70% mai transmisibilă.

 

 

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol