31 decembrie 2022, 10:02

Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, va demisiona astăzi

Aflat sub presiune maximă să demisioneze, premierul Marii Britanii, Boris Johnson, s-a decis ca în cele din urmă să cedeze. El va demisiona din funcția de lider al Partidului Conservator în cursul dimineții zilei de joi, potrivit Daily Mail.

Johnson va demisiona, lăsând un vid de putere la vârful Partidului Conservator și lansând o cursă pentru preluarea controlului navei aflate în derivă, scrie sursa citată. Ca premier, va rămâne în funcție până în octombrie, potrivit BBC.

Johnson va face anunțul privind demisia în cursul zilei de joi.

Un purtător de cuvânt de la Downing Street 10 a confirmat, pentru BBC: ”Premierul va face o declarație către țară în cursul zilei”.

Premierul britanic a respins miercuri apelurile de a-şi da demisia, venite inclusiv din partea susţinătorilor săi loiali şi în pofida unei avalanşe de demisii din guvern, generate de o criză fără precedent în care l-au cufundat scandaluri repetate.

Prim-ministrul conservator al Marii Britanii s-a confruntat miercuri cu cea mai grea zi a mandatului său, plină de cazuri jenante şi un val de acuzaţii de minciuni.

Mai mulţi miniştri de prim plan, inclusiv cei loiali, i-au cerut să demisioneze deoarece situaţia a devenit insuportabilă, potrivit presei britanice. Printre numele citate, acest apel a venit din partea ministrului de Interne Priti Patel, sau chiar a lui Nadhim Zahawi, la mai puţin de 24 de ore de la numirea sa în funcţia de ministru al Finanţelor.

Dar, aşa cum a procedase deja la începutul zilei în faţa deputaţilor, Boris Johnson a răspuns că vrea să rămână în funcţie pentru a se dedica „problemelor extrem de importante” cu care se confruntă ţara.”Vom continua cu guvernul acestei ţări”, a susţinut Boris Johnson miercuri după-amiază în faţa şefilor comisiilor parlamentare.

Ministrul Sănătăţii Sajid Javid şi cel al Finanţelor, Rishi Sunak, şi-au anunţat demisia marţi seara. Alţi membri ai guvernului, de rang inferior, le-au urmat exemplul. Până în prezent, numărul plecărilor se apropie de 40. Secretarul de stat pentru Ţara Galilor, Simon Hart, a demisionat miercuri seară, devenind al treilea membru al Cabinetului care părăseşte barca premierului Boris Johnson.

Pe de altă parte, premierul l-a demis miercuri pe ministrul Locuinţelor Michael Gove, despre care presa a informat că a cerut demisia şefului guvernului, a declarat un consilier al primului ministru.

UPDATE

Așteptata declarație de presă a venit. Boris Johnson a anunţat că demisionează din funcţia de prim-ministru al Regatului Unit, cedând în faţa apelurilor din partea miniştrilor şi parlamentarilor Partidului Conservator, relatează Reuters.

„Este clară acum voinţa parlamentarilor din Partidul Conservator că trebuie să existe un nou lider al partidului şi prin urmare un nou prim-ministru, şi am căzut de acord cu Sir Graham Brady, preşedintele grupului parlamentar, ca procesul alegerii unui nou lider să înceapă acum, iar calendarul să fie anunţat săptămâna viitoare. Şi astăzi am numit un cabinet pentru a servi, ca şi mine, până la instalarea unui nou lider”, a spus Johnson în cadrul unei conferinţe de presă din faţa Downing Street 10.

El a ţinut să le mulţumească milioanelor de persoane care au votat pentru Partidul Conservator în 2019 pentru „mandatul incredibil, cea mai mare majoritate conservatoare din 1987 şi cel mai mare număr de voturi din 1979”.

„Şi motivul pentru care am luptat atât de tare în ultimele zile pentru a continua să exercit acest mandat nu a fost doar pentru că am vrut asta, ci pentru că am simţit că este slujba, datoria, obligaţia mea de a continua ceea ce am promis în 2019”, a mai spus Boris Johnson.

El a subliniat că este „extrem de mândru” de realizările guvernului „de la realizarea Brexit-ului şi până la stabilirea relaţiilor cu continentul pentru o jumătate de secol”. De asemenea, Johnson a amintit printre realizări trecerea ţării prin pandemie şi cea mai rapidă campanie de vaccinare din Europa, precum şi „conducerea Occidentului în rezistenţa la agresiunea lui Putin în Ucraina”.

Sursa foto: Boris Johnson/Facebook

 

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol