24 octombrie 2020, 3:11

Premierul Orban anunță restricții în Capitală. Școlile se vor închide, masca va fi obligatorie în toate spațiile publice

Ne învârteam de câteva zile în jurul cifrei pe care nu o dorea nimeni. Dușmanul numărul unu al Bucureștiului a lovit din plin duminică, atunci când nu se aștepta chiar nimeni: 3.02, a venit ca o sentință. 3,02 rata de infectare cu noul coronavirus, la o mie de locuitori, atât a fost anunțată duminică de autorități.

Premierul Orban anunță restricții

Premierul Ludovic Orban a anunțat duminică seară  mai multe măsuri care vor fi luate în Capitală, ca urmare a înregistrării acestei date.

Prefectul Bucureștiului va convoca reuniunea Comitetului Municipal pentru Situații de Urgență, va constata depășirea pragului de 3 la mie și luarea măsurilor, care sunt stabilite prin prevederile legii și prin prevederile Hotărâre de Guvern privind starea de alertă.

 Principalele măsuri sunt cunoscute, din cuprinsul Hotărârii de Guvern. În primul rând, obligativitatea portului măștii în toate spațiile deschise, alături de spațiile închise, să nu se înțeleagă că nu este permisă purtarea măștii în spațiile închise. Deci, obligativitatea portului măști în toate spațiile deschise. În al doilea rând, suspendarea cursurilor școlare și organizarea cursurilor orelor în sistem online, în toate școlile. În al treilea rând, suspendarea activităților în teatre, cinematografe, restaurante, cafenele, în spații închise.

 Acestea sunt principalele măsuri care sunt adoptate. Ele sunt cunoscute din momentul în care am prezentat, după adoptare, Hotărârea de Guvern privind prelungirea stării de alertă și Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență va trebui să le implementeze și, evident, să și gândească un plan de implementare.”, a declarat premierul.

Premierul Orban, despre părinți

Ludovic Orban a menţionat că, în ceea ce îi priveşte pe părinţi, „imediat după luarea deciziei” va fi adoptată marţi sau miercuri, o Ordonanţă de Urgenţă care va avea prevederi clare legate de asigurarea a 75% din salariu pentru un părinte care să stea acasă cu copilul în cazul în care se organizează învăţământul în sistem online.

Știu că există o anumită neliniște în rândul părinților, legată de începerea activității școlare online. Imediat, după luarea deciziei, știți că noi avem o Ordonanță de Urgență în curs de adoptare pe care am dezbătut-o în primele ture și pe care o vom adopta săptămâna viitoare, marți sau miercuri, care va avea prevederi clare legate de asigurarea a 75% din salariu pentru un părinte, care să stea acasă cu copilul în cazul în care se organizează învățământul în sistem online”, a punctat Ludovic Orban.

Şeful Guvernului a mai adăugat că s-au achiziţionat tabletele necesare elevilor din municipiul Bucureşti şi că acestea au fost sau urmează a fi distribuite, în unele cazuri, prin intermediul unităţilor de învăţământ, elevilor din familii defavorizate din punct de vedere financiar.

770 de noi cazuri de COVID-19 în București

Grupul de Comunicare Strategică a anunţat duminică 3.920 de noi cazuri de infectare cu SARS-COV-2, numărul total al îmbolnăvirilor ajungând astfel la 180.388. În ultimele 24 de ore, s-au înregistrat şi 60 de decese, bilanţul fiind de 5.872.

În prezent, 749 de persoane sunt internate la Terapie Intensivă. Bucureştiul a trecut de pragul de 3 în ceea ce priveşte incidenţa cumulată a cazurilor din ultimele 14 zile raportate la mia de locuitori. În ultimele 24 de ore, în Capitală au fost înregistrate 770 de noi cazuri de COVID-19.

Intrarea în vigoare a măsurilor aferente depășirii pragului de 3 la mie se face după ce Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență va face constatarea depășirii pragului și, implicit, va anunța măsurile.

Prefectul Capitalei: Mâine se întrunește Comitetul pentru Situații de Urgență și Inspectoratul Școlar va decide închiderea școlilor

“Mâine se întrunește Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență”, a anunțat duminică seară prefectul Capitalei, Gheorghe Cojanu. În cadrul ședinței Comitetului, școlile din București vor schimba scenariul, dar decizia de închidere a școlilor și grădinițelor va fi luată de Inspectoratul Școlar al Municipiului București, susține prefectul, în cadrul unei intervenții la Digi 24.Cojanu a anunțat că “medicii și asistenții școlari de la școlile care vor trece în scenariu roșu vor fi detașați la spitalele care tratează pacienți COVID”.

Se vor închide și after school-urile și școlile private, după intrarea Bucureștiului în roșu? Ce spune ministrul Educației

Odată ce Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență va constata depășirea pragului de infectări de 3 la mie pentru București, interdicția de a veni fizic la școală sau grădiniță li se va aplica tuturor copiilor și elevilor, indiferent că merg la unități de învățământ de stat sau privat, explica în urmă cu o săptămână, pentru Edupedu.ro, ministrul Educației. Duminică, Monica Anisie a anunțat că elevii vor merge luni la școală și grădiniță și, cel mai probabil, acestea se vor închide începând de marți.În ceea ce privește after school-urile și creșele, acestea sunt în administrarea primăriilor, motiv pentru care închiderea lor nu este automatăci poate fi decisă separat în ședința Comitetului Municipiului București pentru Situații de Urgență.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.