18 mai 2024, 12:34

Premierul slovac a fost împușcat și rănit într-un atac

Premierul  populist slovac Robert Fico a fost rănit într-un atac, anunță presa locală, citată de Associated Press.

Șeful Guvernului de la Bratislava a fost împușcat și a fost transportat la spital, pentru a primi îngrijiri în urma atacului. Premierul ar fi fost lovit de 2 sau 3 gloanțe, care l-ar fi atins în picior și la mână.  Atacatorul este un bărbat de 71 de ani, care a tras cu un pistol cu bile, pe care îl deține legal.

Potrivit publicațiilor slovace HNonline și Pravda, atacatorul a fost identificat drept Juraj C, născut în 1953, din orașul Levice.
Bărbatul a fost pus la pământ de forțele de ordine, imediat după împușcături. El a fost suprins în imaginile publicate de agenția Reuters, și preluate de canalul NEXTA, pe X, când este imobilizat la sol și înconjurat de forțele de ordine.

Atacatorul  i-a strigat lui Fico: „Robo, vino aici”, după care, potrivit diferitelor surse, a tras între două și cinci focuri de armă, potrivit presei slovace.

Atacatorul lui Robert Fico ar fi celebrul scriitor slovac Juraj Chintula.

Incidentul a avut loc în orașul Handlova, la aproximativ 150 de kilometri nord-est de capitală, potrivit postului de televiziune de știri TA3. Suspectul a fost reținut, a precizat sursa citată. Acesta l-ar fi strigat pe nume pe premier.

Presa din Slovacia relatează că au fost auzite mai multe focuri de armă în fața clădirii unde urma să se reunească guvernul – o casă de cultură din orașul Handlova. Jurnaliștii de la fața locului relatează că, în momentul în care a fost împușcat, Robert Fico se îndrepta spre o mulțime în care se aflau mai mulți susținători ai săi.

Poliția a izolat zona, iar centrul cultural a fost evacuat. Serviciile de securitate s-au ocupat de siguranța celorlalți membri ai guvernului.

Președinta Slovaciei și toți liderii politici au condamnat ferm atacul armat asupra premierului Fico, potrivit presei slovace.

Robert Fico a câştigat alegerile legislative din 30 septembrie 2023 în urma unei campanii electorale în care a pledat pentru încetarea ajutorului militar oferit Ucrainei, combaterea migraţiei ilegale şi o politică independentă a Slovaciei faţă de agenda promovată de Bruxelles şi de SUA.

El s-a pronunţat, de asemenea, împotriva liberalismului politic, a activităţilor organizaţiilor neguvernamentale şi a acordării a mai multor drepturi pentru persoanele transgender.

Robert Fico a fost numit pentru a patra oară premier, în toamna anului 2023. Politician apropiat de premierul ungar Viktor Orban, el a demisionat în 2018 din funcţia de prim-ministru, pe fondul protestelor publice împotriva corupţiei, după ce un jurnalist a fost ucis.

UPDATE

Premierul Romniei, Marcel Ciolacu, a reacționat la aflarea veștii privind atacarea premierului slovac Robert Fico. Premierul român s-a declarat șocat de vestea privind atacul căruia i-a căzut victimă șeful Guvernului slovac. Premierul condamnă atacul din Slovacia, afirmând că aceste acte extreme nu au nicio justificare

UPDATE

Și președintele României, Klaus Iohannis, a transmis o reacție la acest atac, într-o postare pe rețeaua de socializare X, declarându-se șocat de veste și condamnând ferm astfel de acte extremiste, care afectează însăși esența valorilor noastre europene. Președintele transmite gânduri de însănătoșire rapidă premierului slovac.

UPDATE. INFORMAȚII DESPRE STAREA PREMIERULUI

Într-un mesaj postat pe pagina oficială a lui Robert Fico, reprezentanții săi precizează că starea acestuia este gravă, iar “viața îi este pusă în pericol”, motiv pentru care s-a decis să nu mai fie dus cu elicopterul la Bratislava, ci la un oraș apropiat – Banská Bystrica, deoarece călătoria până în capitală ar dura prea mult. “Următoarele ore sunt decisive”, mai transmite echipa lui Robert Fico.

Partidele din coaliție au convocat  o conferință de presă în Parlament cu privire la evenimentul petrecut astăzi la Handlova.

UPDATE

Atacatorul lui Robert Fico este „celebrul scriitor slovac Juraj Chintula”. În 2016, celebrul scriitor Chintula a lucrat ca agent de securitate într-un centru comercial. Într-o zi a fost bătut de un dependent de droguri.

UPDATE

Operația la care este supus premierul slovac durează de trei ore și jumătate. Medicii încă luptă pentru sănătatea acestuia, au fost declarații făcute într-o conferință de presă susținută de mai mulți oficiali slovaci la spitalul unde este operat premierul Fico.

„Premierul a suferit politraumatisme grave după ce a fost împușcat. Operația durează deja de trei ore și jumătate, iar personalul medical încă se luptă pentru viața sa. Starea de sănătate este foarte complicată”, a spus ministrul Apărării.

Ministrul de Interne va face apel la convocarea mâine a Consiliului Militar de Securitate. „Este un atac la adresa democrației”, spune Šutaj Eštok, citat de HNonline.sk.

Înainte ca premierul Fico să fie dus în sala de operație, personalului medical de la spital i-au fost confiscate telefoanele mobile pentru a asigura un blackout de știri în jurul operației, potrivit postului de televiziune slovac Markíza, citat de The Telegraf.

Premierul Fico a fost supus unei tomografii computerizate, a relatat postul de televiziune.

UPDATE

TV Markíza a relatat despre o scurtă înregistrare video cu agresorul Juraj C., care a fost publicată la scurt timp după arestarea acestuia. Înregistrarea arată că acesta a decis să atace în urmă cu o lună, relatează Dennik N.

„Nu sunt de acord cu politica guvernului”, spune Juraj Cintula în înregistrare.

Atacatorul era membru al Clubului literar Dúha din Levice și scria poezii. În trecut, el lucrase ca agent de securitate într-un centru comercial. În urmă cu opt ani, el a anunțat pe internet că strânge semnături pentru a forma un partid politic numit Mișcarea împotriva violenței, relatează Dennik N.

„Violența este adesea o reacție a oamenilor, ca formă de exprimare a nemulțumirii obișnuite față de starea de lucruri. Haideți să fim nemulțumiți, dar nu violenți!”, a scris el la acea vreme.

UPDATE

Preşedintele american Joe Biden a condamnat miercuri, într-un comunicat, „actul de violenţă josnic” care l-a vizat pe prim-ministrul slovac Robert Fico, care se află în prezent între viaţă şi moarte, după ce a fost împuşcat de mai multe ori, informează AFP, preluată de Agerpres.

Preşedintele SUA a adăugat că el şi soţia sa Jill sunt alături de familia lui Robert Fico şi de poporul Slovaciei.

Preşedintele rus Vladimir Putin a denunţat miercuri ceea ce a numit o ”crimă odioasă” după atacul armat contra premierului slovac Robert Fico, rănit grav prin împuşcare, transmit Reuters şi AFP, potrivit Agerpres.

”Am aflat cu indignare de tentativa de asasinat contra lui Robert Fico, prim-ministrul Republicii Slovace. Nimic nu poate justifica această crimă odioasă. Îl cunosc pe Robert Fico drept un bărbat curajos şi hotărât. Sper că aceste calităţi îl vor ajuta să depăşească această situaţie dificilă”, a scris liderul de la Kremlin într-o telegramă adresată preşedintei Slovaciei, Zuzana Caputova.

La rândul său, ambasadorul Rusiei la Bratislava, Igor Bratcikov, a condamnat atacul comis asupra lui Fico.

”Condamn puternic acest act de violenţă şi îmi exprim convingerea că este necesară pedepsirea autorilor”, a menţionat diplomatul rus într-o scrisoare către şeful guvernului slovac, postată pe pagina de Facebook a ambasadei ruse în Slovacia.

UPDATE

Robert Fico a ieșit din operație după aproape 7 ore. Medicii care l-au operat spun că starea lui pare că s-a stabilizat.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol