15 iulie 2024, 23:47

Premiul Nobel pentru Literatură merge în Norvegia

Premiul Nobel pentru Literatură merge în Norvegia, către scriitorul Jon Fosse. Motivația Comitetului Nobel – „pentru piesele şi proza sa inovatoare, care dau voce celor de nerostit”.

În vârstă de 64 de ani, Fosse scrie în cea mai puţin comună dintre cele două forme oficiale ale limbii norvegiene, nynorsk. El a declarat că premiul Nobel pentru literatură care i-a fost atribuit reprezintă o recunoaştere a acestei limbi şi a mişcării ce o promovează.

Totodată, el s-a arătat atât „copleşit”, cât şi „înfricoşat”, în urma anunţului făcut joi de secretarul permanent al Academiei Suedeze, Mats Malm şi de Anders Olsson, preşedintele Comitetului Nobel pentru Literatură.

„Sunt copleşit şi întrucâtva înfricoşat. Văd asta ca pe un premiu acordat literaturii care în primul rând îşi propune să fie literatură, fără alte considerente”, a spus Fosse care este, de asemenea, poet.

Potrivit editorului său, opera lui Fosse a fost tradusă în peste 40 de limbi şi peste o mie de producţii au fost realizate pe baza pieselor sale.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol