9 iunie 2022, 0:13

Presa germană: Acord tacit între țările NATO de a nu furniza tancuri Ucrainei

Există un acord tacit între membrii NATO de a nu livra tancuri Ucrainei pentru a evita ca Rusia să o considere o „provocare” sau o intervenție activă într-un război în afara sferei Alianței, afirmă televiziunea publică ARD, citată de Swissinfo.

Potrivit ARD, care face referire la surse din cadrul Partidului Social-Democrat (SPD) al cancelarului Olaf Scholz, acesta este un pact informal care nu a fost tradus într-o rezoluție.

“Schimb circular”

Totuși, în urmă cu câteva săptămâni, Guvernul lui Scholz a aprobat trimiterea de tancuri Gepard în Ucraina, în urma unor tensiuni puternice cu Kievul, care cere Berlinului un angajament mai mare pentru apărarea țării sale.

Odată cu autorizarea acestor importuri, ministrul Apărării, Christine Lambrecht, a anunțat că alte livrări de tancuri vor fi efectuate prin schimburi cu alte țări NATO.

Această formulă, definită de Scholz drept un „schimb circular”, ar permite ca vehiculele blindate de fabricație sovietică să fie trimise în Ucraina, pentru a fi înlocuite de Berlin pentru țara care le furnizează, iar altele să provină din stocurile armatei germane.

În ciuda acestor angajamente, livrările nu s-au materializat încă, ceea ce a determinat critici puternice din partea opoziției conservatoare față de tripartitul social-democrat-verde-liberal al lui Scholz.

În practică, Ucraina nu a primit până acum niciun tanc ofensiv din partea NATO, amintește televiziunea publică germană, ceea ce ar întări argumentul unui acord tacit între membrii NATO pentru a evita ceea ce Moscova ar putea interpreta ca o intervenție a NATO în război.

Discuția privind furnizarea de vehicule blindate are loc pe fondul cererilor repetate ale Ucrainei pentru un sprijin mai ferm pentru apărarea sa, cum ar fi cel lansat de președintele Volodimir Zelenski și de ministrul său de Externe, Dmitro Kuleba, în discursurile lor respective la forumul de la Davos.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol