28 noiembrie 2022, 23:45

Presa germană: Povestea de succes a unei românce ajunse la opt ani în Germania

Postul public regional WDR din Germania a realizat o serie de interviuri cu tineri care au venit din alte țări și au reușit să își construiască un viitor mai bun în Germania.

“Povestea de succes a unei românce” este titlul dat de jurnaliștii germani interviului cu Rebecca Pașcu, o tânără de 23 de ani, născută în România, care acum este stabilită în Bilstein, Sauerland.

A fost singura româncă din clasa ei din gimnaziu până la liceu și facultate. Nu neagă că s-a luptat cu prejudecățile.

“La vârsta de opt ani am venit în Germania. Asta a însemnat și să îmi țin mereu privirea în pământ. La opt ani puteam să fac câte ceva, dar aici am luat-o de la zero. Eu am crescut la mătușa mea, la țară. Acolo aveam doar stradă cu pietriș, căruțe trase de cai, lapte direct de la vaca mulsă de bunica mea. Germania a fost un șoc cultural”, susține Rebecca.

“Eram într-o clasă numai cu copii veniți din alte țări. Fiindcă am învățat rapid limba germană, în clasa a 3-a m-au mutat într-o clasă normală cu elevi nemți. În a 4-a eram deja printre cele mai bune eleve și am primit o recomandare pentru gimnaziu. Singura mea salvare a fost să învăț limba cât mai repede și mai bine, să imi fac contacte și să mă integrez rapid”, adaugă ea.

Prejudecățile germanilor nu au lipsit. “M-am simțit de multe ori singură. Eram ”aia din Est”. Profesorii aveau o părere dinainte formată. Despre români se spune mereu ăia din est. Ai grijă că fură sau sunt infractori. Sau că sunt țigani. Acest cuvânt apărea tot mai des. Eu am răspuns prin ambiția mea de a arăta că aceste prejudecăți nu sunt conforme cu realitatea. Că și românii sunt în stare de ceva.

Rebecca și-a finalizat studiile în domeniul turismului fiind acum consilier în turism sustenabil. “Consiliez clienți la nivel mondial. Trăiesc practic doar cu o valiză. Sunt tot timpul pe drumuri. Sunt mândră de mine. Am doar 23 de ani și am realizat deja suficient cât să pot susține că și o româncă e in stare de ceva.

Provocată de jurnaliștii germani cu ce ar răspunde dacă ar fi întrebată despre naționalitatea ei, ea a răspuns fără să stea pe gânduri: ”sunt germană născută în România. De la vârsta de 16 ani am pașaport german. Trăiesc aici și m-am integrat foarte bine. Aici e locul meu și mă simt germană. Dacă prietenii mă întreabă unde mă simt acasă, le spun că am pierdut sentimentul de acasă. Am trăit în România, apoi am venit în Germania. Acasă mă simt în avion”, a încheiat Rebecca.

Sursa foto: WDR


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol