CITIRE

Președintele Iohannis și-a lansat a treia carte, u...

Președintele Iohannis și-a lansat a treia carte, un îndemn pentru un dialog deschis despre Europa

Președintele României, Klaus Iohannis, și-a lansat miercuri, 17 aprilie, la TNB, cea de-a treia carte a sa, intitulată „EU.RO. Un dialog deschis despre Europa”.

În cadrul evenimentului, Klaus Iohannis a vorbit despre instituțiile Uniunii Europene, despre importanța educației și a precizat cât de important este să promovăm valorile europene.

„Europa este România și România este în Europa. Nu putem să ne imaginăm Uniunea Europeană fără România, cum nu putem, în ziua de astăzi și pentru viitorul nostru, să ne imaginăm România fără Uniunea Europeană. În măsura în care reușim să devenim tot mai europeni, eu sunt convins că tot mai mulți români vor dori să se întoarcă în țară. Acest lucru să știți că nu ține doar de bani. Deci nu vorbim, de câțiva ani încoace nu mai vorbim doar despre salarii, despre venituri, vorbim și despre multe alte lucruri, pe care oamenii care trăiesc în afara țării așteaptă să se întâmple în România Europeană pentru a putea să se întoarcă. De exemplu așteaptă un stat de drept, așteaptă șanse egale, așteaptă ceea ce se numește meritocrație, mai ales pentru tineri este extrem de important, este extrem de important să avem proceduri predictibile, previzibile ca să își facă un plan de carieră. (…)

România, fără un sistem de educație solid, nu poate să aibă un viitor bun. Este clar, este simplu, dar de aici mai departe, lucrurile nu sunt așa simple. Noi avem un sistem de educație pe care mulți îl consideră foarte performant și probabil multele performanțe individuale ne duc la această concluzie. Avem olimpici, dar ceea ce ne lipsește este o educație care merge în profunzime. Avem un analfabetism funcțional atât de răspândit cum nu am avut de multe decenii. Avem și persoane publice care au dificultăți în a exprima o idee într-o frază, coerent. Ajung oameni în poziții pentru care nu sunt pregătiți, nu au educația necesară. Ceea ce ne lipsește este România educată. România are nevoie de oameni pregătiți pentru a face față competiției globale și problemei demografice. (…)

Și dacă îmi dați voie, încă o remarcă, fiindcă nu vreau să credeți că aici citiți exact aceleași lucruri pe care le citiți și în multe alte publicații. Nu am vrut să fie o carte care vorbește numai și strict despre afaceri europene. Mi-am permis ca, în contextul discuțiilor sau temelor pe care le-am abordat aici să ating și alte subiecte care ne preocupă, fiindcă Europa nu este numai Uniunea Europeană, sunt și țări care nu sunt membre în Uniune. De aceea am vorbit în unele locuri și mai mult despre Europa, am intrat și în teme care sunt de mare actualitate și se relaționează cu Uniunea Europeană. De exemplu, NATO. Multă lume mă întreabă ce are NATO cu Uniunea Europeană. Or, pentru a clarifica astfel de aspecte m-am gândit că texte legate de aceste chestiuni sunt binevenite, sau teme de foarte mare actualitate, schimbări climatice. Combaterea schimbărilor climatice nu se întâmplă numai în Uniunea Europeană, se întâmplă în foarte multe țări și foarte, foarte multă lume este real preocupată și atunci m-am referit un pic mai pe larg și la aceste chestiuni.”, a explicat președintele.

Klaus Iohannis a mai publicat volumele „Pas cu pas” (2014) și „Primul pas” (2015).

Cartea poate fi cumpărată de la editura Curtea Veche la prețul de 59 lei.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.