13 septembrie 2022, 2:05

Președintele României, Klaus Iohannis, întrevedere cu omologul său din Slovenia

Preşedintele Klaus Iohannis îl va primi astăzi, la Palatul Cotroceni, pe omologul său sloven, Borut Pahor, care efectuează o vizită oficială în România, informează un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, informează Agerpres. 

Potrivit sursei citate, vizita în România a preşedintelui sloven este prilejuită cu ocazia celebrării  a 25 de ani de relaţii diplomatice între cele două ţări, respectiv al preluării de către ţara noastră a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene.

Principalele discuții se vor axa pe teme precum: dezvoltarea şi aprofundarea relaţiei bilaterale foarte bune şi a cooperării în plan european, urmând a fi discutate modalităţile de intensificare a dialogului politic dintre România şi Slovenia, precum şi a cooperării economice, prin aprofundarea contactelor între actorii economici din cele două ţări.

Mai mult decât atât, la această întâlnire nu vor fi omise nici subiectele aflate pe agenda europeană și internațională, dar subiecte legate de securitate. Astfel că, Klaus Iohannis şi Borut Pahor vor discuta despre priorităţile Preşedinţiei române a Consiliului Uniunii Europene, despre procesul de reflecţie asupra viitorului european, în condiţiile în care Summitul de la Sibiu va reprezenta un moment cheie în procesul de definire a priorităţilor strategice de viitor ale Uniunii, precum şi despre alte dosare de actualitate.

În planul cooperării regionale, o atenţie specială va fi acordată perspectivelor de dezvoltare a Iniţiativei celor Trei Mări, în condiţiile în care Slovenia şi-a asumat, la Summitul Iniţiativei de la Bucureşti, din septembrie 2018, găzduit de preşedintele Klaus Iohannis, organizarea următorului summit, în 2019.

Preşedintele Republicii Slovenia efectuează luni şi marţi o vizită oficială în România, la invitaţia preşedintelui Klaus Iohannis.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol