19 martie 2024, 7:06

Prietenii lui Putin, afectați superficial de sancțiunile occidentale – The Times

Miliardarii ruși s-au confruntat cu sancțiuni din cauza războiului din Ucraina. Totuși, de ce averile lor rămân în mare parte intacte?

Dacă vă așteptați ca Lista Bogătașilor din Sunday Times 2022 să arate că averile oligarhilor din Londra apropiați de Putin au fost zdrobite de sancțiunile impuse în urma conflictului din Ucraina, veți fi dezamăgiți.

Înghețarea activelor și interdicțiile de călătorie au provocat o oarecare iritare și perturbări pentru rușii bogați din Marea Britanie, cu conexiuni la Kremlin, dar averea lor de miliarde de lire rămâne în mare parte intactă, scrie The Times.

Lista Bogătașilor din acest an – cea de-a 34-a ediție – identifică din nou o avere record,  însumând 177 de miliardari, cu șase mai mult decât în ​​2021. Averea combinată a celor 250 dintre cele mai bogate persoane și familii din Marea Britanie a urcat la 710,723 miliarde de lire sterline, o creștere de 8% în doar doisprezece luni.

Ar fi mai mult decât validă supoziția că valoarea subiacentă a activelor rusești deținute de aliații lui Putin, care figurează în Lista Bogătașilor din acest an, ar trebui să fie mai mică, după ce rubla s-a prăbușit cu 50% de când tancurile lui Putin au intrat în Ucraina. Astăzi, însă, valorează mai mult în raport cu lira decât înainte de război, notează The Times.

Această creștere artificială se datorează în mare măsură impunerii de către Kremlin a unor controale valutare stricte și creșterii ratelor dobânzilor de către Banca Centrală rusă cu un  uluitor 20%. Poate că asta înseamnă dezastru financiar pentru milioane de ruși, dar susține valoarea afacerilor multor oligarhi.

„Acest lucru tulbură apele pentru autorități”

Deci, cum rămâne cu toate acele confiscări importante de vile, conace și superiahturi din primele săptămâni ale conflictului? Ei bine, realitatea este că există o diferență uriașă între înghețarea activelor și confiscarea bunurilor.

Alișer Usmanov, cunoscut în Marea Britanie pentru că a deținut cândva un pachet mare de acțiuni la Arsenal, a fost deposedat de mai multe „bibelouri” decât majoritatea. În martie, autoritățile italiene au preluat controlul vilei din Sardinia a baronului metalurgic născut în Uzbekistan și a unui Mercedes blindat de 550.000 de lire sterline. Francezii au consemnat la sol două dintre elicopterele sale, despre care se crede că valorează aproximativ 20 de milioane de lire sterline. Nemții i-au confiscat apoi Dilbar, superiahtul. Deși transferul dreptului de proprietate în numele surorii sale Gulbakhor Ismailova nu a putut zădărnici eforturile autorităților, acest mecanism ilustrează jocurile elaborate de „pasarea pachetului” prin care oligarhii încearcă să păstreze controlul asupra bunurilor lor.

„O parte a problemei cu țintirea acestor active este utilizarea de către oligarhi a împuterniciților pentru a le păstra, cum ar fi membrii familiei și asociații de afaceri”, spune Ben Cowdock, șef de investigații la organizația anticorupție Transparency International UK. „Acest lucru tulbură apele pentru autorități.”

Usmanov a pierdut iahtul Dilbar și celelalte posesiuni. Cu toate acestea, el rămâne proprietarul lor legal – așa că acestea fac încă parte din averea lui de 10 miliarde de lire sterline.

Nu se știe dacă autoritățile din Marea Britanie sau din alte țări vor putea vreodată să exproprieze bunurile înghețate. Atunci când se urmărește procedura de confiscare a bunurilor, este de obicei necesară demonstrarea că bunurile au fost achiziționate prin obiectul infracțiunii. „Dacă guvernele vor să cheltuiască o avere în lupta juridică cu oligarhii, totul ar putea dura ani de zile și ar putea i-ar putea costa pe contribuabili o avere în taxe legale”, atrage atenția un consultant din Londra.

Un oligarh care o duce rău

Think-tancul american  Atlantic Council a estimat că rușii bogați ar fi putut strânge 1 trilion de dolari (aproximativ 740 de miliarde de lire sterline) din acești „bani negri” în „găuri însorite” de-a lungul anilor. În vremuri mai recente, multe miliarde și-au găsit drumul către Cipru și Dubai, jurisdicții puțin probabil să se dovedească ostile miliardarilor prietenoși cu Putin.

Există, fără îndoială, un rus sancționat care chiar o duce rău. La scurt timp după începerea războiului, Roman Abramovici a spus că va anula împrumuturi de 1,5 miliarde de lire sterline pentru Chelsea. Mai târziu, el a spus că nu se aștepta să primească vreun ban din vânzarea iminentă a clubului din Premier League – evaluat la 2,4 miliarde de lire sterline în 2021. Pe lângă lovitura de 3,9 miliarde de lire sterline de la Chelsea, a existat și o scădere uriașă în valoarea participației lui Abramovici la Evraz — un gigant al metalelor cotat la bursă. Averea miliardarului, divorțat de trei ori, s-a micșorat la 6 miliarde de lire sterline, în scădere cu mai mult de jumătate față de anul trecut, făcându-l să înregistreze cea mai mare cădere din listă, pe locul 28.

Mihail Fridman, German Khan și Alexei Kuzmicev – trei prieteni din Londra care și-au făcut averea împreună – și-au văzut, de asemenea, averile intrate la apă în Lista Bogătașilor în acest an. Toți trei au fost sancționați pentru legăturile lor cu Kremlinul. Și totuși toți trei sunt încă în top 50.

Ani de zile, Marea Britanie a întins covorul roșu pentru banii rușilor, Londra primind astfel porecla de „Londongrad”. Poate că acea eră a ajuns la sfârșit, dar asta nu înseamnă că banii oligarhilor pot fi tăiați cu ușurință din economia Marii Britanii sau că mulți dintre prietenii lui Putin din Londra vor ajunge cu buzunarele goale prea curând.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol