8 iunie 2022, 23:29

Prim ministrul Boris Johnson și ministrul de Finanțe Rishi Sunak vor fi amendați de poliție

Premierul britanic Boris Johnson și ministrul de Finanțe au fost amendați pentru participarea la petreceri ilegale la reședința de la numărul 10, Downing Street în timpul carantinei Covid. Opoziția ceruse chiar dinaintea acestui anunț demisia premierului.

Un purtător de cuvânt de la Numărul 10, Downing Street, reședința oficială a prim ministrului britanic, a anunțat că premierul Johnson și ministrul de Finanțe Sunak vor fi amendați de Poliția Metropolitană a Londrei pentru participarea la petreceri ilegale în 2020 și 2021.

Purtătorul de cuvânt a confirmat că cei doi au primit o notificare din partea Poliției Metropolitane că vor primi notificări de amendă fixă, fără a da alte detalii.

“Începând de marți, 12 aprilie 2022, am făcut peste 50 de sesizări pentru notificări de penalizare fixă (FPN) către biroul de cazier judiciar ACRO pentru încălcări ale reglementărilor Covid-19, care, în urma sesizării, a emis FPN-uri către persoana în cauză.

Facem toate eforturile pentru a progresa rapid în această investigație, ceea ce include continuarea evaluării unor cantități semnificative de material de investigație din care se pot face sesizări suplimentare către ACRO [Biroul de Cazier Judiciar]”, a spus Poliția Metropolitană a Londrei într-un comunicat.

Premierul Johnson era deja sub presiune din partea opoziției parlamentare care i-a cerut în repetate rânduri demisia pentru participarea sa la petreceri ilegale în timpul carantinei, dar acum este probabil ca un număr sporit de parlamentari ai Partidului Conservator, al cărui lider este premierul, să-și retragă sprijinul pentru el.

Participarea la aceste petreceri ilegale a generat indignare în opinia publică, în plină pandemie. Multe milioane de oameni au fost împiedicați prin lege să-i vadă pe cei dragi, uneori timp de peste un an, în timp ce premierul Johnson și colaboratorii săi sfidau legea pe care ei înșiși o adoptaseră.

Un raport al unei comisii independente de anchetă condusă de un înalt funcționar public, Sue Gray, a ajuns la concluzia că participarea premierului Johnson la aceste petreceri a constituit un „eșec al conducerii”. Raportul a fost publicat parțial, pentru a nu influența ancheta poliției, dar acum, publicarea sa integrală riscă să agraveze și mai mult situația politică a premierului Johnson.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol