Comuna mureșeană Gornești intră în istoria energeticii românești ca fiind prima cu rețea de gaze naturale din oțel în care s-a testat încălzirea locuințelor cu amestec de hidrogen și gaze naturale.
Testele au demonstrat că amestecul cu 20% hidrogen poate fi folosit în deplină siguranță pentru decarbonizarea parțială a încălzirii imobilelor, fără să fie necesare modificări ale rețelelor, instalațiilor sau aparatelor existente.
Planul este ca rezultatele proiectului derulat de o companie de distribuție gaze naturale să contribuie la elaborarea de reglementări tehnice pentru utilizarea hidrogenului pe scară largă în România.
Cele 51 de familii din comuna Gorneşti care au participat la proiectul-pilot „20HyGrid”, prin care s-a testat, în premieră în România, folosirea unui amestec de gaze naturale (80%) şi hidrogen (20%) pentru încălzirea locuinţelor, au fost premiate de reprezentanţii Delgaz Grid, compania de distribuţie din cadrul Grupului E.ON.
„Un proiect-pilot unic, atât pentru noi, cât şi pentru România, în care testăm introducerea hidrogenului în gazele naturale. Scopul este clar din punctul de vedere al înverzirii planetei, ţinând cont de schimbările climatice care se întâmplă în zilele noastre. Totodată, ajută şi pentru viitor din punctul de vedere al epuizării resurselor. Este un proiect-pilot prin care dorim să demonstrăm că acest amestec de hidrogen în gaze verzi este sigur, atât din punctul de vedere al reţelelor, cât şi al dispozitivelor clienţilor, sobe, aragazuri sau centrale. Nu pune probleme deosebite de exploatare sau de funcţionare. Ce am testat noi în proiectul-pilot a fost un amestec de 20% hidrogen şi 80% gaze naturale. Suntem în curs de a testa un procent mai mare, de 30% hidrogen, dar părerea generală pe plan mondial sau ce s-a mai testat şi ce se utilizează pe plan mondial este un amestec de până în 20% hidrogen”, a declarat directorul general adjunct al Delgaz Grid, Cristian Ifrim.
El consideră că „20HyGrid” a demonstrat că nu necesită investiţii suplimentare, nici pe partea de reţea şi nici pe aparatura clienţilor.
„Dacă vorbim, în schimb, de 100% hidrogen, în momentul în care se epuizează resursele sau pentru o perspectivă mai îndepărtată, în 2050, este altceva, atunci şi reţelele trebuie pregătite, necesită sume considerabile, dar pe lângă reţele şi clienţii vor trebui să înlocuiască tot ce folosesc”, a afirmat directorul general adjunct al Delgaz Grid.
Cristian Ifrim a precizat că Delgaz Grid este prima companie de distribuţie a gazelor naturale din România care a făcut paşi concreţi pentru a testa o soluţie de încălzire sustenabilă, alternativă la încălzirea cu energie electrică.
Proiectul companiei a pornit de la testele făcute deja în Germania, explică managerul tehnic Cristian Călin.
Cristian Călin: ”Ei au început de la 5, 10, 15, 20 până la 30% hidrogen în gaze. Am decis, vom începe direct cu 20% în poligonul nostru de instruiri. Am construit o mini-reţea de distribuţie atât cu material polietilenă, cât şi din oţel şi am făcut teste în acel poligon. După ce ne-am asigurat testând o mare varietate de aparate de utilizare pe care le găsim în casele clienţilor, am demarat următoarea etapă în casele clienţilor.”
Testele au fost în 100 de locuinţe din comuna sibiană Dârlos, cu reţea de distribuţie din polietilenă, şi comuna mureşeană Gorneşti, cu reţea din oţel. Testele nu se opresc aici, spune Cristian Călin.
Cristian Călin: ”Vom testa aparatele şi reţelele cu un procent de 30%, procent maximal testat în vestul Europei. Între timp, la Universitatea Tehnică de Construcţii am testat şapte modele de centrale termice în condensare, cu procente mari.”
Clienţii s-au arătat bucuroşi să participe la teste, după ce li s-a explicat scopul.
”Mi s-a părut o idee interesantă, inovativă. Am fost de acord. Încântat, am participat, am văzut ce fac. Mi-au făcut şi verificarea instalaţiei, totul ok. N-am observat ceva diferit. Ăsta e viitorul, energia verde”, spune unul dintre ei.
Sursa: Radio România Actualități
Comentariile sunt oprite pentru acest articol