9 aprilie 2020, 13:27

Prima Conferință a Fotografilor de Familie și Nou-Născut din România. Olga Vuscan: Un vis devenit realitate

Fotografi de maternitate și nou născuți, care timp de câțiva ani au colaborat exclusiv virtual, fiind membri ai unui foarte activ grup profesional existent pe Facebook, s-au văzut pentru prima dată față în față zilele acestea, la Cluj, la Prima Conferință a Fotografilor de Familie și Nou Născut din România.

Cum a început totul?

În urmă cu 3 ani, clujeanca Olga Vuscan (https://olgavuscan.ro) , un nume de referință în fotografia de familie și newborn din Romînia, s-a hotărât să reunească fotografii tineri, care participau în număr din ce în ce mai mare la workshop-urile sale, într-un micuț grup secret pe Facebook, în care aspirații să poată împărtăși experiențe și să poată evolua împreună.

Unde s-a ajuns azi? Nici măcar Olga nu și-ar fi imaginat: la un grup de peste 300 de fotografi specializați exclusiv în aceste nișe, la o evoluție extraordinară a calității fotografiei de familie, maternitate și newborn din țara noastră, la colaborări și proiecte comune din cele mai îndrăznețe și chiar…la organizarea unei prime Conferințe.

Una dintre experiențele inedite a fost împărtășită la conferință de Carmen Bergmann, o româncă ce a plecat în urmă cu 5 ani în Germania.

După o cariera in marketing în Romania, ajunsă în Munchen la vârsta de 40 de ani, Carmen și-a deschis un studio foto, întorcându-se astfel la pasiunea sa din facultate: fotografia.

Ea a povestit participanților eforturile sale de a reuși în Germania, care au început cu un an de sedințe foto gratuite, apoi cu sesiuni într-un studio improvizat într-o cameră de pensiune rurala. Astăzi, Carmen Bergmann Studio din Munchen ((www.carmenbergmann.de), aflat în centrul orașului, este fully booked, așa că la începutul anului 2018, Carmen a început replicarea business-ului său în 9 orașe din Germania și unul din Austria.

“Sunt 10 orașe în care îmi doresc să deschid o poarta fotografilor români de maternitate și newborn aflați în Germania sau care intenționează să plece în Germania. În Berlin (https://donna-bellini-fotografie-berlin.de/ ) sub noul meu brand lucrează reputata fotografa româncă Larisa Tandem. După 6 luni de colaborare, Larisa a devenit la rândul său fully booked, ceea ce arată cât de talentați și în același timp determinați să reușească sunt fotografii români, dar și cât de grozav este grupul nostru virtual: deși colaboram de 6 luni, eu și Larisa ne-am vazut prima dată la această conferință:) ”.

La conferința de la Cluj, artistul fotograf Alina Botica (http://alinabotica.ro/ ) a împărtașit participantilor câteva dintre secretele prin care femeile care ajung în studioul său au șansa să trăiască o experiență memorabilă. După ce trec prin studiourile specializate în maternitate, după ce se bucură de imortalizarea primelor clipe de viață ale bebelușilor lor, uneori cu cateva kilograme în plus și multe nopți de nesomn la activ, unele mămici simt nevoia să revină în studio și să trăiască o experiență exclusivistă, să își recapete încrederea în ele și să redescopere frumusețea și feminitatea pe care Alina o capturează într-un mod unic în România.

“De-a lungul timpului am întalnit foarte multe femei frumoase, dar care nu se văd asa. Prin urmare, am decis să le arăt ce văd eu și ceilalți oameni atunci când le privim. Cele mai multe cliente se tem că nu sunt fotogenice. Ei, bine, tuturor le spun că nu ne naștem fotogenici sau cu știința de a poza: descoperirea frumuseții este rolul fotografului profesionist”, spune Alina Botica, al cărei studio ofera rochii elegante și machiaj profesionist ce pun în valoare calitățile femeilor aflate în fața camerei de luat vederi.

După două zile în care fotografii au schimbat idei, au împărtășit experiențe și au pus la cale proiecte comune, inițiatoarea conferinței, Olga Vuscan, are toate motivele să fie fericită: “Pentru mine, această conferință e un vis împlinit. Meseria de fotograf e una singuratică, și prin crearea comunității de fotografi de familie am reușit să simțim că facem parte dintr-o echipă care ne înțelege luptele, bucuriile, reușitele dar și momentele dificile prin care trecem uneori. Au fost două zile pline de educație și de inspirație pentru a fi mai buni ca profesioniști și ca oameni”, spune Olga Vuscan, cea care își dorește ca în rândul fotografilor să domine colaborarea și schimbul de informații care să ducă la progres.

Conferința a fost organizata de Olga Vuscan si Visual Stories (https://visual-stories.ro).


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.