“Minte sănătoasă în corp sănătos”, spuneau latinii în antichitate. În zilele noastre aparențele s-au modificat.
Un nou studiu publicat în PLOS One a descoperit o relație între forma fizică a unei persoane și venitul familiei sale. Constatările oferă mai multe dovezi pentru „prima de frumusețe” – un fenomen în care persoanele care sunt atractive din punct de vedere fizic tind să câștige mai mult decât omologii lor mai puțin atractivi.
Cercetătorii au găsit în mod constant dovezi pentru „prima de frumusețe”. Dar Suyong Song, profesor asociat la Universitatea din Iowa, și colegii săi au observat că măsurătorile folosite pentru a evalua aspectul fizic au suferit unele limitări importante.
Unități de măsură
„Am fost curios să aflu dacă există sau nu o primă de atractivitate fizică în rezultatele de pe piața muncii. Una dintre provocări este modul în care cercetătorii depășesc erorile de raportare în ceea ce privește măsurătorile corporale, cum ar fi înălțimea sau greutatea, deoarece majoritatea studiilor anterioare au definit adesea aspectul fizic din opinii subiective bazate pe sondaje”, a explicat Song.
„Cealaltă provocare este cum să definească formele corporale din aceste măsuri corporale, deoarece aceste măsuri sunt prea simple pentru a oferi o descriere completă a formelor corporale. În acest studiu, realizat în colaborare cu unul dintre coautorii mei (Stephen Baek de la Universitatea din Virginia), folosim date noi care conțin scanări tridimensionale ale întregului corp. Folosind o tehnică de vârf de învățare automată, numită autocodificator grafic, am abordat aceste probleme.”
Cercetătorii au folosit metodele de învățare automată profundă pentru a identifica caracteristicile fizice importante în scanările corpului întreg a 2.383 de persoane din America de Nord.
Datele au provenit din proiectul Civilian American and European Surface Anthropometry Resource (CAESAR), un studiu realizat în principal de către Forțele Aeriene ale SUA între 1998 și 2000. Setul de date a inclus informații demografice detaliate, măsurători corporale cu bandă de măsurat și calibru, precum și scanări tridimensionale digitale ale corpului întreg ale participanților.
Statura și obezitatea
„Constatările au arătat că există o relație semnificativă din punct de vedere statistic între aspectul fizic și venitul familiei și că aceste asocieri diferă în funcție de sex”, a declarat Song pentru PsyPost. „În special, statura bărbatului are un impact pozitiv asupra venitului familiei, în timp ce obezitatea femeii are un impact negativ asupra venitului familiei.”
Cercetătorii au estimat „că o creștere cu un centimetru a staturii (convertită în înălțime) este asociată cu o creștere de aproximativ 998 de dolari a venitului familiei pentru un bărbat care câștigă 70.000 de dolari din venitul median al familiei”.
În cazul femeilor, cercetătorii au estimat că „o scădere de o unitate a obezității (convertită în IMC) este asociată cu o creștere de aproximativ 934 de dolari a venitului familiei pentru o femeie care câștigă 70.000 de dolari din venitul familiei”.
„Rezultatele arată că prima de atractivitate fizică continuă să existe, iar relația dintre formele corporale și venitul familiei este eterogenă între sexe”, a declarat Song.
Prejudecăți
„Constatările noastre evidențiază, de asemenea, importanța măsurării corecte a formelor corporale pentru a oferi politici publice adecvate în vederea îmbunătățirii asistenței medicale și a atenuării discriminării și prejudecăților pe piața muncii. Sugerăm că (1) eforturile de promovare a conștientizării unei astfel de discriminări trebuie să aibă loc prin cursuri de etică la locul de muncă/ne-discriminare; și (2) ar trebui încurajate mecanismele de minimizare a invaziei prejudecăților pe parcursul proceselor de angajare și promovare, cum ar fi interviurile oarbe.”
Noul studiu evită o limitare majoră a cercetărilor anterioare, care se bazau pe atractivitatea autodeclarată și pe calculele indicelui de masă corporală, care nu fac distincție între grăsime, mușchi sau masă osoasă.
Dar noul studiu are și el o limitare importantă.
„O avertizare majoră este faptul că setul de date include doar venitul familiei, spre deosebire de venitul individual. Acest lucru deschide canale suplimentare prin care aspectul fizic ar putea afecta venitul familiei”, a explicat Song. „În acest studiu, am identificat asocierea combinată dintre formele corporale și venitul familiei prin intermediul pieței muncii și al pieței matrimoniale. Astfel, investigații suplimentare cu un nou sondaj privind venitul individual ar fi o direcție interesantă pentru cercetările viitoare.”
Comentariile sunt oprite pentru acest articol