14 ianuarie 2023, 9:45

Prima mumie însărcinată din lume, descoperită de cercetători polonezi

Prima mumie egipteană gravidă a fost descoperită de oamenii de știință de la Universitatea din Varșovia, în cadrul unei cercetări începute în 2015. Oamenii de știință au efectuat un total de 250.000 de scanări cu computerul tomograf. Mumia gravidei a fost ultima dintre mumiile analizate și descoperirea a prelungit perioada de cercetare.

Această mumie și-a schimbat deja sexul de trei ori: atunci când a fost adusă la Varșovia, în 1826, se credea inițial că era o mumie de femeie. Apoi, în anii 1920, pe sarcofag a fost descifrayă o inscripție hieroglifică, unde era scris că era o mumie a unui bărbat, un preot pe nume Hor-Jehuti, care a trăit în secolul I î.Hr. În 2016, experții de la Warsaw Mummy Project au aflat că mumia ascunde de fapt corpul unei femei.

Mumia este încă completă, pentru că bandajele nu au fost eliminate. De aceea, cercetătorii au început să analizeze scanările cu computerul tomograf și imaginile cu raze X în profunzime. În cele din urmă, a fost posibil să vadă întregul făt în detaliu. Fătul este în poziția embrionară, iar genul său este necunoscut.

Oamenii de știință intenționează să efectueze studii suplimentare asupra mumiei. În etapele următoare, oamenii de știință intenționează să preia micro-probe, pentru a cunoaște mai multe despre vechea cultură egipteană și pentru a înțelege cauza morții femeii. Studiile anterioare nu au stabilit ce a cauzat moartea ei. Oamenii de știință intenționează să colecteze resturi de sânge ale femeii. Ei speră că cercetările lor vor putea obține mai multe răspunsuri despre misterioasa mumie, din cauza stării bune a rămășițelor.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol