19 martie 2024, 11:19

Prima noapte de spital, a doua zi de întrebări. Nu există un „plan B” clar dacă Boris Johnson nu mai poate conduce Guvernul britanic

Duminică seara, târziu, o veste avea să aducă britanicilor şi nu numai un breaking news: premierul Marii Britanii, Boris Johnson, adeptul unei teorii controversate în privinţa modului de gestionare a crizei provocate de noul coronavirus, a fost dus la spital. Testat pozitiv acum 10 zile, ca o ironie a sorţii, domnul Johnson nu a scăpat de simptomele COVID-19 nici acum.

Decizia medicului

Prin urmare, medicul personal a recomandat internarea şi efectuarea de noi teste. Pe reţelele de socializare circulă informaţia că premierul primeşte supliment de oxigen pentru a lupta cu virusul.

Prim-ministrul se afla în continuare în spital luni, cu simptome persistente de COVID-19, însă Downing Street a comunicat că premierul rămâne la conducerea Guvernului, relatează Reuters.

„Prim-ministrul este în continuare în spital. A petrecut noaptea în spital”, a declarat o sursă guvernamentală. „La recomandarea medicului său, prim-ministrul a fost internat în această seară pentru teste”, a comunicat duminică biroul său din Downing Street.

Izolarea

Boris Johnson, în vârstă de 55 de ani, a devenit la 27 martie primul lider al unei mari puteri care a anunţat că este pozitiv la coronavirus. El a intrat în izolare într-un apartament al reşedinţei oficiale din Downing Street, iar vineri a anunţat că are în continuare febră.

Biroul său a subliniat că spitalizarea nu a fost una de urgenţă şi că Boris Johnson rămâne la conducerea Guvernului.

Ministrul de Externe Dominic Raab va fi cel care va conduce şedinţa de urgenţă de luni a Executivului cu privire la situaţia epidemiei, a indicat o sursă guvernamentală, citată de Reuters.

Plan B?

Situaţia lui Johnson este importantă, într-un context în care Constituția Marii Britanii nu oferă niciun răspuns clar la întrebarea de acum în mintea multor britanici: ce se întâmplă dacă premierul Boris Johnson nu-şi poate continua mandatul?

Tot agenţia Reuters este cea care abordează subiectul din acest unghi.

Boris Johnson declara că poate continua să lucreze după ce s-a autoizolat în reședința sa din Downing Street, la fel cum a făcut și ministrul Sănătăţii, Matt Hancock, care a fost testat la rândul lui pozitiv pentru coronavirus.

Dar faptul că doi astfel de lideri importanţi în lupta Regatului Unit împotriva pandemiei au contractat boala a ridicat semne de întrebare despre modul în care Guvernul ar funcționa fără ei într-o perioadă de criză globală.

Precedente

Constituția – o colecție nestăpânită de precedente uneori antice și contradictorii – nu oferă un „Plan B” clar sau oficial de scenariu de succesiune, au spus specialiștii.

Nu am fost într-o astfel de situație, nu a trebuit să ne gândim la aşa ceva înainte”, a declarat pentru Reuters Catherine Haddon, membră a Institutului pentru Guvernare, la scurt timp după ce Boris Johnson a fost diagnosticat pentru prima dată.

În timp ce în Statele Unite, vicepreședintele preia puterea dacă președintele moare sau devine incapabil să mai conducă, Marea Britanie nu are un adjunct oficial sau premier provizoriu care să preia conducerea.

Ministrul de Externe, la „butoane”

Nu există nicio prevedere pentru astfel de circumstanțe în Manualul Cabinetului, care stabilește regulile și convențiile pentru funcționarea Guvernului, iar precedentele sunt limitate.

Întrebat despre cine va îl va înlocui în caz de nevoie pe prim-ministru, purtătorul de cuvânt al acestuia a spus: „Prim-ministrul are puterea de a delega responsabilitatea oricăruia dintre miniștrii săi, dar deocamdată ierarhia este: prim-ministrul și apoi ministrul de Externe”.

UPDATE

Prim-ministrul Regatului Unit, Boris Johnson, a fost transferat la secția de terapie intensivă a spitalului în care este internat, scrie BBC.

Purtătorul de cuvânt al guvernului britanic a afirmat că transferul premierului la secția de terapie intensivă a fost făcută la sfatul echipei medicale care se ocupă de el și că în acest moment acesta primește o „îngrijire excelentă”.

„În cursul după-amiezei, starea prim-ministrului s-a agravat, iar la sfatul echipei sale medicale, el a fost transferat în secția de terapie intensivă a spitalului”, se arată într-un comunicat al guvernului de la Londra.

UPDATE

Premierul României, Ludovic Orban, a postat pe Twitter un mesaj în care îi urează însănătoşire grabnică prim-ministrului Regatului Unit.

UPDATE

Șeful diplomației britanice, Dominic Raab, îi va ține locul premierului Boris Johnson, aflat la terapie intensivă din cauza coronavirusului, relatează AFP. Marea Britanie va continua să se asigure că planurile premierului Boris Johnson de combatere a pandemiei de coronavirus sunt duse mai departe, a spus Raab, potrivit Reuters.

Eurosceptic convins și un mare iubitor de box, a fost numit în funcție după ce Boris Johnson a venit la putere în luna iulie.

Dominic Raab este reprezentativ pentru o nouă generație de conservatori care au intrat în Parlament în ultimii 10 ani.

Dominic Raab este ”dur și lucid. Nu genul de persoană pe care o poți intimida”, a spus fostul ministru pentru Brexit David Davis.

Fiul unui refugiat evreu ceh care a ajuns în Regatul Unit în 1938 și a murit de cancer când avea doar 12 ani, Dominic Raab a fost crescut de mama sa în religia anglicană.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol