4 august 2020, 10:32

Prima parte a proiectului „O călătorie de 100 de ani”, lansată la București

Ieri a fost prezentată la București prima parte a proiectului „O călătorie de 100 de ani”, iniţiat de Fundaţia ”Domeniul Otetelişanu”.

Evenimentul a avut drept scop lansarea albumului foto cu acelaşi nume, o reeditare a celui intitulat „România (Natură. Clădiri. Viaţă populară)”, realizat de fotograful german Kurt Hielscher în noiembrie 1933.

Pentru a ajunge pe urmele celebrului fotograf, inițiatorii au folosit hărţi vechi de o sută de ani, profesionişti în cinematografie, artă fotografică, design digital, literatură, alături de istorici şi documentarişti și au parcurs 18.000 de kilometri, au vizitat 249 de locuri, au făcut 3.240 de fotografii şi au realizat 50 de filme documentare de scurtmetraj.

„Echipa am strâns-o după ce am conturat povestea cu albumul din anii ’30 şi am pornit în această călătorie iniţiatică pe urmele fotografului care a realizat albumul ‘România’ din anul 1933. Practic, am pornit de la ideea de a-l reedita, am dezvoltat-o şi am ajuns la ideea că nu merită doar o reeditare, ci merită o reinventare, o altă viziune. Am făcut altă viziune, adică în loc de fotografii am făcut filme, am văzut oameni. Pentru că fotografia este statică, am făcut filme, fiindcă sunt mult mai expresive. Totul s-a făcut foarte repede pentru că am avut presiunea timpului. Având un buget de la Ministerul Culturii în Programul Centenar a trebuit să terminăm în aproape trei luni şi jumătate”, a declarat, pentru AGERPRES, Valentin Ionescu, managerul general al proiectului.

În cadrul evenimentului a fost prezentat şi site-ul www.100deani.ro, unde pot fi văzute cele 50 de filme de scurtmetraj şi fotografiile realizate de echipa care s-a alăturat proiectului.

„50 de mini-documentare prezintă România de astăzi, cu minunatele ei comunităţi şi cu privelişti unice, alese respectând o hartă de demult, de la formaţii sălbatice de munte în Carpaţi, la văi fermecătoare, printre plăcute şi prietenoase coline ardeleneşti. Larga Dunăre cu strâmtoarea ei stâncoasă la Porţile de Fier şi nemărginita zare a Deltei sale; lagunele şi Coasta de Argint la Marea strălucitoare. Stepele Dobrogei şi şesurile fertile ale Munteniei. Ce simţ al formelor în clădiri! Colibe simple de lut şi case ţărăneşti cu porţi de lemn bogat crestate. Grădini şi palate într-adevăr regeşti. Biserici ortodoxe cu fresce exterioare şi cu altare în întregime poleite. Cetăţui mănăstireşti cu ziduri puternice. Gingaşe bisericuţe cu acoperişuri foarte ascuţite şi, în Transilvania, masive şi numeroase biserici fortificate germane, unice în lume! Fiecare dintre satele prin care a trecut Kurt Hielscher şi fiecare comunitate pe care a cunoscut-o şi-a dus mai departe poveştile, adunând înţelepciune şi putere pentru încă o sută de ani de istorie”, afirmă organizatorii, pe site-ul evenimentului.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.