3 martie 2024, 7:18

Prima platformă digital-interactivă pentru persoanele cu deficiențe de auz

Prima platformă digital-interactivă din România pentru persoanele cu deficienţe de auz şi tipice, Pesemne.ro, a fost lansată de Asociaţia Zi de Bine în colaborare cu Asociaţia 321Sport, informează Agerpres.
Pesemne.ro este prima bază de date video de limbaj al semnelor din România, care va funcţiona ca un dicţionar video de cuvinte şi expresii menite să ajute rapid la construirea de fraze conversaţionale.
Platforma va grupa cele mai importante 1.200 de cuvinte şi, pentru fiecare cuvânt, se va înregistra un scurt video care va reprezenta traducerea acestuia în limbajul semnelor.
La realizarea platformei Pesemne.ro au contribuit actori, influenceri, sportivi şi jurnalişti, precum Ana Ularu, Ana Maria Brânză, Adi Nartea, Alex Dima, Corina Băcanu Călăraşu, Sânziana Iacob, Andrei Aradits, Andreea Marinescu şi Natalie Ester. Aceştia au înregistrat expresii în limbajul semnelor.
Peste 360 de milioane de oameni la nivel mondial au probleme de auz, dintre care doar 70 de milioane folosesc limbajul semnelor, mai exact 20% dintre aceştia. În România, în prezent, sunt peste 30.000 de hipoacuzici, 5.000 dintre ei fiind copii, iar în următorii cinci ani se anticipează o creştere considerabilă.
Cei care doresc să susţină proiectele realizate de Asociaţia Zi de Bine o pot face fie printr-un SMS cu textul SUS la 8845 sau prin donarea zilei de naştere. Mai multe metode de implicare pot fi găsite pe https://www.zidebine.ro/doneaza.
Partenerii strategici ai Asociaţiei Zi de Bine au oferit 38.000 euro pentru realizarea acestui proiect.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol