6 septembrie 2023, 18:07

Prima țară din lume care interzice ”sharenting”-ul prin lege

Franța este prima țară din lume care intenționează să interzică părinților, prin lege, să posteze pe rețelele de socializare poze cu copiii lor fără permisiunea acestora.

Mulți părinți distribuie masiv imagini cu copiii lor pe rețelele de socializare. Franța este prima țară din lume care intenționează să ia atitudine prin lege împotriva acestei practici, scrie Deutsche Welle.

Nașterea unui bebeluș, primul surâs, primii lui pași – părinții se bucură peste măsură de aceste momente unice din viața copiilor lor. Frecvent, momentele frumoase sunt imortalizate și arătate în cercul de rude și prieteni. Dar câtă vreme albumul cu poze a fost așezat la loc pe raft, n-a fost niciodată o problemă. Odată cu apariția platformelor de socializare însă, fotografiile cu copii sunt postate în mediul online– lucru ce poate avea consecințe nedorite.

1300 de fotografii înainte de împlinirea vârstei de 13 ani

„Frecvent este vorba de recunoaștere prin mecanisme precum inimioare sau like-uri“, explică Sophie Pohle de la organizația „Kinderhilfswerk“ din Berlin. Între altele, oamenii postează ecografii cu fetuși, poze făcute la aniversări, la plajă sau în prima zi de școală. „În principiu, nu există nimic din ce nu e arătat.” Uneori copiii mici sunt folosiți pentru a face reclamă la îmbrăcăminte pentru bebeluși sau produse cosmetice, alături de influenceri. Fiecare persoană are dreptul la propria imagine – lucru valabil și în cazul copiilor sau mai ales în cazul lor.

Fostul comisar pentru protecția copilului din Anglia, Anne Longfield, avertiza într-un raport din 2018 că, în cazul fiecărui copil, circulă pe Internet, în medie, 1300 de fotografii înainte ca acesta să împlinească 13 ani. Fenomenul poartă chiar și un nume: „Sharenting”.

Postări cu consecințe

Internetul nu uită nimic. Or, tocmai acest adevăr des rostit ar putea deveni o problemă, mai ales atunci când copiii nu sunt fericiți cu pozele postate de părinții lor. „Uneori, ceea ce părinților li se pare drăgălaș, copiii percep ca fiind penibil. Și când circulă așa ceva în spațiul public, poate deveni terenul propice pentru mobbing, insulte sau ură“, spune Sophie Pohle. O problemă ar putea fi chiar și mai târziu, în situația în care aplică pentru un job. „Departamentul de recrutare poate să caute pe Google informații despre candidat și ar putea să dea peste fotografii într-adevăr neplăcute.“ Pentru a atrage atenția asupra riscurilor, bloggerița Toyah Diebel a inițiat în 2019 proiectul #deinkindauchnicht (Nu și copilul tău).

Mai mult, frecvent, în fotografii nu apare doar chipul copilului, ci și spațiul personal: camera, casa, grădina. Din textele care însoțesc fotografia reies alte informații, cum ar fi numele copilului și/sau data nașterii. „Uneori, puse cap la cap, datele pot fi folosite pentru a afla adresa copilului“, avertizează Sophie Pohle. Or, nu numai sub aspectul protecției datelor personale este o problemă, adaugă ea. „Există întotdeauna și riscul ca asemenea informații și fotografii să ajungă pe mâinile cui nu trebuie, cum ar fi în cercurile de pedofili.“

În 2019, portalul online german jugendschutz.net sublinia într-un raport că „Serviciul Instagram este folosit abuziv pentru crearea de rețele de către persoanele cu interes sexual față de copii. De exemplu, imagini cu copii sunt colectate, apoi însoțite de hashtags și comentarii cu tentă sexuală și distribuite“.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol