19 aprilie 2024, 6:24

Prima țară din UE în care pică guvernul din cauza gestionării pandemiei

Premierul Slovaciei, populistul Igor Matovic, și guvernul său de centru-dreapta au demisionat marți pentru a depăşi o criză politică deschisă prin achiziționarea vaccinului rusesc împotriva coronavirusului, Sputnik V, pe la spatele partenerilor de coaliție.

Guvernul slovac este primul din Europa care a căzut din cauza gestionării pandemiei, dar măsura va menține actualul tetra-partid la putere și va evita alegerile anticipate. Totuși, nu toate necunoscutele despre viitorul guvernului condus de partidul populist Oameni obişnuiţi (OLaNo) sunt clarificate.

Demisia lui Matovic presupune demisia întregului Executiv, deși nu va exista o remodelare profundă, deoarece singura persoană incomodă pentru toți partenerii a fost premierul, scrie elperiodico.com.

Matovic va prelua, în mod previzibil, portofoliul financiar, care este lăsat de noul premier desemnat, Eduard Heger, ambii aparținând aceleiași formațiuni populiste.

„Nu am găsit niciun caz de țară în care un prim-ministru să demisioneze și să rămână în guvern”, a explicat Meseznikov această situație fără precedent.

Heger, în vârstă de 44 de ani, este un aliat apropiat al lui Matovic într-un partid care a venit la putere cu promisiunile de a combate corupția și și-a pierdut o mare parte din popularitate după ce a câștigat alegerile legislative din februarie anul trecut cu 25% din voturi.

Guvernul slovac plăteşte astfel pentru gestionarea haotică a pandemiei și, deși țara a ieșit nevătămată din primul val, s-a confruntat cu cel de-al doilea, toamna trecută, fără o strategie clară și consensuală.

Slovacia a fost, la inițiativa premierului, prima țară din lume care a efectuat, în două weekenduri consecutive la începutul lunii noiembrie, un test pe toți locuitorii cu vârsta peste zece ani, care a permis izolarea a peste 50.000 de cazuri pozitive.

Totuşi, această strategie, care a fost livrată ca alternativă la carantină, nu a funcționat și nu a dus la limitarea răspândirii virusului în această țară din Europa Centrală.

În plus, din cauza lipsei de coordonare și a unui sistem defectuos de urmărire și detectare a infecțiilor, noile tulpini contagioase ale coronavirusului, cum ar fi mutația britanică, nu au fost izolate, ceea ce a declanșat – în timpul celui de-al treilea val – cifre mari de contagiere şi decese.

Sursa foto: pixabay.com

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol