CITIRE

Prima transmisiune din România: „Cu prilejul anulu...

Prima transmisiune din România: „Cu prilejul anului nou, vă urăm la mulți ani!”

La sfârșitul anului 1956, un număr restrâns de români vizionau prima transmisiune TV din ţara noastră, un film pe peliculă, „actul de naştere” al TVR, după cum susţin reprezentanţii televiziunii publice.

Televiziunea a intrat în România la câteva decenii după ce ţările vestice aveau deja programe televizate zilnice. La nivel mondial, primul program de televiziune a avut loc în 1924, în SUA, ţară urmată în acest domeniu, la doar câţiva ani, de către Marea Britanie.
În urmă cu 62 de ani, într-un studio improvizat din Capitală, pe strada Floreasca, a avut loc prima transmisiune TV din România, după cum arată reprezantanţii televiziunii publice, pe site-ul tvr50.ro, înfiinţat cu ocazia împlinirii a jumătate de secol de existenţă. Un an mai târziu, TVR transmitea şi primul program de Revelion din ţara noastră, potrivit adevarul.ro.
„Prima emisiune pe peliculă a fost urmată de alte transmisii de filme artistice (2-3 pe săptămână) şi, ulterior, de emisii din exterior, realizate cu carul de reportaj. Toate programele – piese de teatru, varietăţi, spectacole-maraton de revelion – se difuzau în direct, neexistând mijloace de înregistrare şi de montaj. Baza tehnica era modestă, dispozitivele şi aparatele erau construite cu forţe proprii. Din 1958, a fost posibilă redarea filmelor de 16 mm, iar din 1 septembrie 1958 s-a trecut la producţia proprie de filme: primul subiect de actualitate filmat de operatorii studioului din Floreasca fiind festivitatea de deschidere a anului scolar”, au menționat reprezentanţii TVR.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.