26 septembrie 2023, 22:42

Prima vizită a unui rege britanic în România. „Întotdeauna m-am simțit acasă în România”, a spus acesta la sosire

Preşedintele Klaus Iohannis primește astăzi vizita Regelui Charles al III-lea al Marii Britanii. Cei doi vor avea convorbiri tete-a-tete la reședința prezidențială de la Cotroceni, urmate de o întâlnire cu autorităţile statului, reprezentanţii societăţii civile şi ai Corpului Diplomatic.

Este pentru prima dată când un suveran britanic vizitează ţara noastră.

Ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Andrew Noble, spunea recent că vizita regelui Charles al III-lea în România are caracter privat şi a adăugat că monarhul se va întâlni cu şeful statului român ca gest de curtoazie.

Regele Charles al III-lea deţine mai multe proprietăţi în România, una dintre cele mai cunoscute fiind cea de la Viscri, din judeţul Braşov.

Programul vizitei:

Vineri, pe 2 iunie, regele Charles al III-lea se va întâlni cu președintele Klaus Iohannis la Cotroceni, ca gest de curtoazie, de la ora 15:30.

Cei doi vor avea convorbiri tete-a-tete, iar apoi o întâlnire cu autorităţile statului, reprezentanţii societăţii civile şi Corpul Diplomatic.

Ulterior, va începe turneul său transilvănean, Regele Charles urmând să ajungă la proprietățile sale de la Valea Zălanului, comuna Malnaș, în județul Covasna.

Vizita la Viscri, în județul Brașov, unde deține mai multe proprietăți, va avea loc marți, 6 iunie, ultima zi a șederii regelui Marii Britanii în România, au precizat surse pentru Europa Liberă.

Itinerariul detaliat al vizitei sale nu este însă cunoscut.

Potrivit PRO TV, Regele Charles ar avea programat și un picnic cu sătenii din Valea Zălanului. Sunt 15 ani de când Regele Charles vine la Valea Zălanului, dar anul acesta, Majestatea Sa le pregătește sătenilor o surpriză – un picnic la marginea satului!

Au fost invitați toți cei aproximativ 100 de oameni câți mai trăiesc în sat.

Plimbările la pas, în căutarea de plante rare, insecte și păsări îi vor ocupa Regelui cea mai mare parte a timpului, în zilele următoare.

”Apoi, e de asteptat ca Maiestatea Sa să facă și cure balneare la izvorul de apă minerală aflat în vecinătatea reședintei sale. Aici sunt amenajate o mofetă și o mică baie, recomandată pentru afecțiuni reumatice, relaxarea sistemului nervos și mineralizarea oaselor. Luciul apei încă n-a fost curățat, dar oamenii pregătesc totul fără grabă, ca în Ardeal”, relatează Știrile PRO TV.

Charles a fost încoronat în 6 mai, la Westminster Abbey din Londra, în cadrul celor mai ample ceremonii văzute în ultimii 70 de ani în Marea Britanie.

În vizita pe care o va face în România, Regele Charles nu va fi însoţit de soția sa, Regina Camilla.

UPDATE

Regele Charles a ajuns în România, pe aeroportul Băneasa.

16:15

A început recepția oferită de Klaus Iohannis pentru Regele Charles, la care sunt invitate aproximativ 300 de persoane, între care Patriarhul Daniel, Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă și alți membri ai Guvernului,fostul președinte Emil Constantinescu, președintele Curții Constituționale.

 • Monarhul britanic și-a început discursul cu un salut în limba română! ”Nu pot descrie plăcerea pe care o am vizitând încă o dată România”
 • ”Eu cred că au trecut 25 de ani de la prima mea vizită în această țară remarcabilă”
 • ”Când am venit aici, și chiar dinainte, am șimțit o legătură profundă cu România. Regele României era vărul regelui Marii Britanii, iar regina Maria era, de asemenea, descendentă a familiei regale britanice. Tatăl meu a fost vărul regelui Mihai și au avut amintiri din copilăria comună petrecută ici”
 • ”Așadar, pot să spun că întotdeauna m-am simțit acasă în România. În toți acești ani am avut bucuria de a putea călători prin toată țara și am întâlnit români din toate domeniile”
 • ”Am fost martor la prima mână a dezvoltării extraordinare care a avut loc. Am fost impresionat de reprezentanții tinerei gererații”
 • ”Am fost inspirat pe oamenii pe care i-am întâlnit, care lucrează neobosit pentru ceilalți. Sunt eforturi de a-i sprijini pe tineri. Încă din anii 90 am devenit prietenii lor”
 • ”Este atât de impresionant să vezi câți voluntari lucrează an de an cu atâta dragoste și dedicare pentru monumentele istorice, pentru a ajuta la păstrarea arhitecturii României!”
 • ”Am ajuns să iubesc România – cultura, arta, patrimoniul, istoria, peisajele”.
 • „Țară de glorii, țară de dor” (Mihai Eminescu – Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie”. ”România și-a păstrat pădurile, peisajele rurale și modele de agricultură sustenabilă. În continuare aici sunt specii care au dispărut din Europa. Prețuiesc prietenii din România. Sunt foarte recunoscător pentru numeroșii oameni care fac bine pentru comunitățile din toată țara. Am putut de asemenea să văd în România un sprijin deosebit de generos pentru prietenii din Ucraina”
 • ”Am venit în România atâția ani pentru că am simțit apropierea de poporul român, pentru suferințele din cel de al doilea război mondial și am ținut să amintesc oamenilor de ce România e o țară atât de populară”
 • ”Azi nu mai e nevoie să amintim oamenilor, pentru că din ce în ce mai mulți britanici vin în România”
 • ”Legăturile noastre de prietenie sunt mai puternice astăzi decât oricând de-a lungul istoriei și abia aștept să îmi joc și eu rolul în strângerea lor și mai puternică în viitor”


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol