19 aprilie 2024, 4:42

Prima zi a primăverii aduce pe scena Sălii Radio un mărțișor muzical

Vineri, 1 martie 2024, de la ora 19.00, ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va interpreta Simfonia nr. 1 – Simfonia primăverii, semnată de ROBERT SCHUMANN, un tablou muzical al anotimpului revenirii la viață.

O lucrare schițată de compozitor în doar 4 zile și definitivată într-o lună – compusă în perioada ianuarie-martie 1841, cu gândul la venirea mult-așteptată a primăverii – simfonia redă bucuria anotimpului renașterii, asa cum povestește Schumann într-o scrisoare adresată unui prieten: „Ați putea să insuflați orchestrei dumneavoastră, în timp ce cântă, un pic din dorul de primăvară? La asta mă gândeam cel mai mult când am scris [simfonia] în ianuarie 1841. Aș fi vrut ca prima intrare a trompetei să sune ca și cum ar fi venit de sus, ca o chemare la trezire. Mai departe, în introducere, aș vrea ca muzica să sugereze că lumea înverzește, poate cu un fluture care plutește în aer, iar apoi, în Allegro, să arate cum tot ceea ce are legătură cu primăvara prinde viață…”

Premiera absolută a avut loc la Leipzig, pe 31 martie 1841, sub bagheta dirijorală a altui mare compozitor: Felix Mendelssohn.

Sub conducerea muzicală a dirijorului italian DAVID CRESCENZI, veți asculta la Sala Radio și Soirées musicales (după Rossini) – lucrare semnată de BENJAMIN BRITTEN – și Concertul pentru fagot și orchestră creat de compozitorul german CARL MARIA VON WEBER. Cea de-a doua lucrare reprezintă și un prilej de a-l aplauda, ca solist, pe fagotistul ADRIAN JOJATU. Artistul român și-a definitivat studiile muzicale în Statele Unite, la Boston University, și din anul 2012 este invitat deseori – ca prim-fagotist – să concerteze alături de Orchestrele Boston Pops și Boston Philharmonic și, în plus, colaborează deseori și cu Boston Symphony, relatează Agenţia de presă RADOR.

Biletele se pot achiziționa de la casa de bilete a Sălii Radio (tel. 021 314.68.00). Pentru programul casei de bilete, vă rugăm să consultați site-ul oficial www.orchestreradio.ro – secțiunea Bilete. Biletele sunt disponibile și în sistem online – pe entertix.ro și myticket.ro – şi în librăriile Cărtureşti.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol