26 aprilie 2024, 12:40

Prima zi în care se pot depune cererile pentru șomaj tehnic. Care sunt procedurile și de ce acte ai nevoie

Începând cu data de 1 aprilie, românii pot depune cererile și declarațiile pe propria răspundere necesare obținerii sprijinului oferit de Guvern, pe toată perioada stării de urgență, prin intermediul unor stimulente sub forma șmoajului tehnic.

Procedura, pune în prim plan angajatorii, care întâi de toate vor transmite online Agențiilor Județene de Ocupare a Forței de Muncă (AJOFM), în județul în care are sediul social, toate documentele pentru obținerea fonsurilor de la stat, în vederea acoperii salariilor angajaților lor care se află în șomaj tehniv. Astfel, fiecare AJOFM va avea o adresă de email pe care pot fi trimise documentele: [email protected].

Fondurile pot fi solocitate pentru firmele ai căror angajați au contracte induviduale de muncă înregistrate în REVISAL și care au fost suspendate conform Codului Muncii – Legea nr. 53/2003, în baza art. 52 lit. c), până la încetarea stării de urgență provocată de COVID 19, anunță Digi24. 

Documentele necesare pentru obținerea șomajului tehnic

Pentru a intra în posesia șomajuluiu tehic, se depun online următoarele:

-cerere;

-declaratie pe proprie răspundere;

-lista cu angajații care intră în șomaj tehnic.

Totodată, trebuie menționat și că Certificatele de Situație de Urgență nu mai sunt necesare pentru obținerea șomajului tehnic pentru salariații anajatorilor care își reduc sau își întrerup activitatea ca urmare a epidemiei de coronavirus, a mai adăugat marți Ministerul Economiei.

În cât timp vor fi distribuiți banii

Termenul în care angajatorii vor putea beneficia de fondurile necesare din partea statului, pentru plata angajaților, se va face în maxim 15 zile. Angajatorul va avea la timp însă doar trei zile pentru a reuși să trimită banii personalului.

Reamintim că angajații în șomaj tehnic vor primi 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut, și în perioada de șomaj tehnic îi vor fi achitate  CAS, CASS și impozitele aferente.

Atât angajatorii cât și angajații care doresc să obțină mai multe informații cu privire la întregul proces de acordare a șomajului tehnic, pot apela: 021/4444-000, număr cu tarif normal.

Cine va putea beneficia de șomaj tehnic?

Tot de pe data de 1 aprilie 2020, Agențiile Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) primesc documentele necesare pentru obținerea fondurilor/sprijinului financiar de la stat pentru acoperirea veniturilor și următoarelor categorii afectate de criza de coronavirus: 

1. „- PFA – uri;

    – Întreprinderi individuale;

    – Întreprinderi de familie;

    – Profesii liberale.

2. Sportivii, respectiv cei cu contracte de activitate sportivă, antrenorii, arbitrii etc.

3. Persoanele fizice cu drepturi de autor și drepturi conexe (ex. scriitori, compozitori, fotografi, artiști plastici)”, mai adaugă Digi24. 

Principala condiție pe care aceștia trebuie să o respecte pentru a beneficia de ajutorul din partea statului este

 întreruperea activității ca urmare a stării de urgență determinată de COVID 19.

Documentele care trebuie depuse:

– Cerere;

– Declarație pe proprie răspundere;

– Alte acte ce pot ajuta în soluționarea solicitării (ex: extras de cont bancar).

Cei care au nelămuriri sau au nevoie de informații suplimentare privind acodarea sprijinului acordat de stat prin ANPIS, pot apela următoarele numere de telefon: 0786.59.46.87; 0786.56.09.30; 0786.56.09.22; 0786.16.95.92; 0786.39.39.86, iar adresele de email din fiecare județ, unde pot fi trimise documentele pot fi găsite aici: http://www.mmanpis.ro/wp-content/uploads/2020/03/EMAIL-PLATI-COVID.pdf.

Depunerea documentelor în vederea obținerii fondurilor, pentru perioada 16-31 martie 2020, se va face între 1-10 aprilie.

Chiar și sportivii vor putea beneficia de somaj tehnic din partea statului: 75% din drepturile în bani aferente contraprestației activității sportive, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut.

Cuantumul ce va fi acoperit din bugetul de stat, în cazul sportivilor este de 75% din drepturile în bani aferente contraprestației activității sportive, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut.

Sursă Foto: Redacția.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol