Primăria din Veneția a anunțat săptămâna aceasta că angajează gondolieri și a precizat care sunt cerințele pentru candidații ideali. Cei care vor un astfel de loc de muncă trebuie să se înscrie la un curs de formare.
Printre cerințele pentru cei care își doresc să devină gondolieri se numără: vârsta de cel puțin 18 ani, studii liceale, capacitatea de a înota și un certificat medical care să ateste „o constituție sănătoasă și robustă”.
În plus, gondolierii în devenire trebuie să se înscrie la un curs de formare numit „Arta gondolierului”. Aceștia vor fi eligibili doar dacă dovedesc că pot vâsli sau, cel puțin, dacă dau semne că au ceea ce trebuie pentru a dezvolta această abilitate.
„A fi capabil să miști gondola este cel mai important lucru. Procesul de preselecție ne ajută să aflăm acest lucru, iar apoi încep pregătirea.”, a declarat Andrea Balbi, președintele Asociației gondolierilor din Veneția, potrivit The Guardian.
30 de ore de studiu și 10 ore de instruire practică
Cursanții trebuie să urmeze 30 de ore de lecții teoretice, în timpul cărora vor învăța echivalentul căilor navigabile al codului rutier. În plus, vor învăța engleză și franceză, precum și istoria, arta și cultura Veneției, cu accent pe modul în care a fost construit orașul și pe rutele sale navigabile.
Ulterior, vor începe 10 ore de instruire practică ce implică vâslirea unei gondole cu o singură vâslă, sub îndrumarea unui maestru gondolier.
Meseria de gondolier a fost un pilon al Veneției încă din anul 1094. Timp de secole, vasele lungi de 11 metri au fost principala formă de transport din oraș, transportând persoanele din pătura de jos a societății, înainte de a fi adoptate de aristocrați atunci când modul lor preferat de transport – caii – a fost interzis pe străzile înguste în secolul al XIV-lea. Până în secolul al XVI-lea, aproximativ 10.000 de gondole se plimbau prin Veneția.
Astăzi, există doar 433 de gondolieri. Meseria era exclusiv masculină, râvnita licență fiind transmisă de obicei din tată în fiu. În prezent, însă, este deschisă tuturor cetățenilor din țări membre UE. Giorgia Boscolo a devenit prima femeie gondolier în 2009, iar în prezent există 14 femei cu această meserie.
Cu un număr estimat de 30 de milioane de vizitatori pe an, gondolierii sunt foarte căutați în Veneția. Însă, potrivit președintelui Asociației gondolierilor din Veneția, găsirea de noi recruți nu este atât o chestiune de deservire a unui număr atât de mare de persoane, cât mai degrabă de menținere a meseriei.
„Este vorba despre o schimbare de generație: oamenii se pensionează și trebuie să fie înlocuiți. Așa că facem cursuri de formare ori de câte ori există o necesitate. Oamenii care se dedică acestei meserii o fac pentru că sunt îndrăgostiți de Veneția și sunt convinși că duc mai departe tradițiile gondolei și ale orașului.”, a spus Andrea Balbi.
Gondolierii au luptat adesea pentru a-și păstra meseria. Atunci când Veneția a introdus un serviciu public motorizat de autobuze pe apă în anii 1880, gondolierii au organizat prima lor grevă. În prezent, gondolierii protestează adesea împotriva taxiurilor pe apă și a ambarcațiunilor rapide. Potrivit lor, condusul imprudent al acestora pune în pericol vieți, deoarece provoacă valuri ce leagănă navele mai mici. (Istvan Deak)
Comentariile sunt oprite pentru acest articol