26 iunie 2022, 8:33

Primăria Sfântu Gheorghe va subvenționa cursurile de română şi maghiară pentru tineri. Cursanții vor primi bani de la Primărie

Primăria municipiului Sfântu Gheorghe şi Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca intenţionează să demareze în acest an un program multianual pentru tineret de învăţare a limbilor română şi maghiară, care va fi subvenţionat din bugetul local, informează mesageruldecovasna.ro.

Primarul Antal Arpad a declarat că în prima fază pentru acest program va fi alocat un buget de 100.000 de lei, care va putea fi suplimentat dacă vor exista solicitări.

Potrivit proiectului de hotărâre ce urmează să fie supus aprobării Consiliului Local, programul se adresează tinerilor cu vârste cuprinse între 18-35 de ani care au domiciliul sau reşedinţa în Sfântu Gheorghe, sunt angajaţi sau studenţi în municipiu.

Prin acest program autorităţile locale şi-au propus să acorde un sprijin financiar de 700 de lei fiecărui cursant, diferenţa de preţ urmând să fie suportată din fonduri proprii de către participanţi.

„Scopul acestui program este de a-i ajuta pe tineri să folosească limbile română şi maghiară în viaţa de zi cu zi, deoarece sistemul şcolar le oferă elevilor maghiari o perspectivă mai mult literară asupra limbii române şi mai puţin asupra limbajului cotidian, iar elevii români nici măcar nu pot învăţa limba maghiară. Cred că ambele cazuri ar putea face mai facilă găsirea unui loc de muncă, atât pentru tinerii maghiari în orice alt oraş din ţară, dar şi pentru tinerii români să găsească un loc de muncă într-un municipiu precum Sfântu Gheorghe, unde populaţia este majoritar maghiară”, a declarat viceprimarul Vargha Fruzsina.

Potrivit acesteia, din discuţiile avute cu preşedinţii consiliilor elevilor din liceele din municipiu a reieşit că tinerii sunt deschişi să comunice şi să desfăşoare activităţi comune cu cei de altă etnie, dar se lovesc de bariera lingvistică.

Cursurile vor fi compuse dintr-un modul de 120 de ore şi vor fi organizate în două sesiuni, respectiv aprilie-iulie şi septembrie-decembrie, pentru 2-3 grupe a câte maximum 14 persoane/sesiune.

Sursa foto: Facebook / Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol