28 martie 2025, 1:52

Primele imagini ale creierului uman, generate de cel mai puternic aparat RMN din lume

Cel mai puternic scaner de rezonanță magnetică (RMN) din lume a generat primele imagini ale creierului uman, demonstrând noi niveluri de precizie care ar putea aduce clarificări în privința misterioasei minți umane și asupra bolilor care o afectează.
Comisia pentru Energie Atomică (CEA, Paris, Franța) a lansat imagini inovatoare ale creierului uman in vivo capturate cu aparatul Iseult RMN, cu o putere de câmp magnetic de neegalat de 11,7 tesla. Această piatră de hotar e punctul culminant a peste două decenii de cercetare și dezvoltare, scrie medimaging.net.
Proiectul Iseult și-a propus construirea celui mai puternic aparat RMN din lume pentru a explora anatomia, conectivitatea și funcțiile creierului uman cu o claritate de neegalat. Într-un studiu inițial care a implicat aproximativ 20 de voluntari sănătoși, a durat doar aproximativ patru minute pentru a obține unele dintre cele mai detaliate imagini anatomice ale creierului văzute vreodată, datorită tehnologiei avansate RMN a aparatului și intensității câmpului magnetic.
Acest nivel de putere permite aparatului să producă imagini cu o precizie de zece ori mai mare decât scanerele RMN-standard găsite în spitale astăzi. Imaginile capturate se laudă cu o rezoluție extraordinară.
În comparație, obținerea unei calități similare a imaginii cu scanerele RMN de 1,5 sau 3 tesla utilizate în prezent în spitale ar dura câteva ore, ceea ce ar fi nepractic din cauza disconfortului și potențialelor mișcări care perturbă claritatea imaginilor.
„Odată cu proiectul Iseult, o lume cu totul nouă se deschide în fața ochilor noștri și suntem încântați să o explorăm. Încă avem nevoie de câțiva ani de cercetare pentru a dezvolta și îmbunătăți metodele noastre de obținere de imagini și pentru a ne asigura că datele au cea mai înaltă calitate posibilă. Scopul nostru este să investigăm bolile neurodegenerative până în 2026-2030, precum și alte boli care se încadrează mai mult în psihiatrie, cum ar fi schizofrenia și tulburările bipolare. Științele cognitive vor avea, de asemenea, o importanță-cheie în cercetarea noastră!”, a declarat Nicolas Boulant, șeful proiectului Iseult și director al departamentului de cercetare la CEA.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol