25 aprilie 2024, 11:12

Primele serii de hidroxiclorochină, produse la Antibiotice Iaşi. Povestea primei fabrici din România şi din sud-estul Europei care producea penicilina

Antibiotice Iaşi, companie aflată în subordinea Ministerului Sănătăţii, produce din această lună hidroxiclorochină, antiviralul folosit în tratarea bolnavilor de coronavirus în stare gravă.

Am început acum două săptămâni, am finalizat primele două serii de produs„, a confirmat, pentru TVR, directorul general Antibiotice Iaşi, Ioan Nani.

Procedura

„Practic, am asimilat formula, tehnologia de fabricație, am achiziționat un lot de substanță activă, și am produs două loturi de produs finit. În momentul de față, le ambalăm în ambalaj clinic, off label, așa cum am promis, pentru a fi  pe stocul de siguranță al companiei, fiind donate Ministerului Sănătății pentru eventualul consum în tratamentul COVID-19. Totodată, din aceste prime serii, sau din prima serie, vom începe documentația de autorizare a produsului pentru prima lui destinație, acolo unde este el consacrat, și anume pentru bolile autoimune”, a explicat Ioan Nani.

Rolul companiei

Substanța este încă folosită în tratamentul inițial al pacienților infectați cu coronavirus. Indiferent de schemele de tratament care vor fi folosite în viitor, rolul Antibiotice Iași este să pună la dispoziție cantități suficiente pentru cel puțin un an de zile, a precizat Ioan Nani.

Producția paracetamolului și a algocalminului a fost şi ea reluată acum două luni, existând cerere constantă pe piaţa românească, dar şi din Marea Britanie, din Austria, de la alte țări din comunitatea europeană.

Fabrica Chimică nr.2 Iaşi

Cu 65 de ani în urmă (1955), lua fiinţă prima companie farmaceutică din România şi din sud-estul Europei care producea penicilina descoperită de Alexander Fleming.

La acea dată compania purta numele de Fabrica Chimică nr. 2 Iaşi. În prezent Compania Antibiotice Iaşi este singura unitate românească de stat din domeniul producţiei de medicamente, scrie RADOR.

Antibiotice Iași este una dintre puținele industrii din perioada comunistă care a supraviețuit după 1989. Fabrica a scăpat ca prin minune de o privatizare dezastruoasă, s-a reorganizat și a reușit să aducă România pe locul 1 în lume la producția de nistatină, o substanță activă folosită de marile companii farmaceutice în industria cosmetică și farmaceutică, potrivit hotnews.ro.

Începuturile

Inițial, cantitățile de penicilină produse erau infime. Astfel, în anul 1955,  la 11 decembrie, după 375 de ore de muncă, au fost obţinute doar 400 grame de penicilină.

Construită la Iaşi în perioada 1953-1955, compania purta numele de Fabrica Chimică nr.2 Iaşi. După patru ani se dădea în funcţiune secţia de fabricaţie a streptomicinei şi se obţineau primele forme finite de medicamente, ca unguente, creme şi supozitoare.

Schimbare de nume

Tot atunci şi-a schimbat şi denumirea în Fabrica de Antibiotice, potrivit istoricului companiei, postat pe site-ul antibiotice.ro.

Între 1960 şi 1977 s-au dezvoltat fluxurile tehnologice de fabricare a substanţelor active (eritromicina, oxitetraciclina, tetraciclina, grizeofulvina, sinerdol, lizina).

Antibiotice devine în această perioadă singurul producător de produse sterile pentru uz parental (injectabile) din România.

Autorizare de la FDA

Obţinerea, în 1977, a autorizării acordate de organismul regulator american Food and Drug Administration pentru fluxul de streptomicină, a deschis porţile pieţei internaţionale.

Între 1977 şi 1989, Antibiotice a reuşit înregistrarea a 44 de brevete de invenţii în domeniul farmaceutic şi a aplicat în procesul de fabricaţie circa 600 de inovaţii tehnologice.

La Revoluție, compania avea 3.400 de angajați, vânzări de circa 150 milioane de dolari pe an și export permanent în 30 de țări.

Încă 30 de produse farmaceutice, introduse în producţie

În 1990 a devenit societate pe acţiuni şi a preluat patrimoniul fostei Întreprinderi de Antibiotice Iaşi şi s-au introdus în producţie 30 de produse farmaceutice care au plasat compania ieşeană în topul producătorilor de antiinfecţioase din România.

În 1999 a devenit primul producător de medicamente din România care a obţinut certificatul de bună practică de fabricaţie (GMP) a fluxului de pulberi pentru medicamente injectabile.

La începutul anilor 2000, fluxul de producţie a nistatinei a obţinut autorizarea FDA, ceea ce a permis exportul acestei substanţe active în SUA, iar nistatina a devenit cel mai important produs destinat exportului.

Urmează trenduri

Urmând trendul de dezvoltare a pieţei farmaceutice, Antibiotice a continuat să îşi diversifice portofoliul, abordând şi segmentul produselor cardiovasculare, cel destinat produselor dermatologice şi cele aparţinând clasei sistem nervos central.

Şi tot în trend se încadrează şi investiţia făcută în 2007 într-o instalaţie ecologică de incinerare a deşeurilor care, alături de staţia modernă de epurare a apelor uzate, reduc semnificativ impactul activităţilor companiei asupra mediului înconjurător.

În 2015, Antibiotice a obținut două medalii de aur și Premiul la Secțiunea Medicină  la EUROINVENT 2015, cea mai mare expoziție de invenții, proiecte și cercetări din Sud – Estul Europei.

SURSA FOTO: antibiotice.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol