8 iunie 2022, 23:35

Primele trenuri cumpărate de România în ultimii 15 ani

România cumpără primele trenuri în ultimii 15 ani. Garniturile vor fi achiziționate de la societatea Alstom din Franța, iar contractul de 263 de milioane de euro, fără TVA, prevede și mentenanța lor pe o perioadă de 15 ani. Noile trenuri vor avea o viteză maximă de 160 de km/h, iar prima garnitură ar putea ajunge în țara noastră la finalul anului viitor.

Fiecare tren nou care va fi livrat de firma Alstom va avea 6 vagoane care asigură 351 de locuri pe scaune, anunță ministrul Sorin Grindeanu.

Trenurile, care vor putea circula cu o viteză de 160 km/h, vor fi dotate cu:
-zonă pentru călători cu dizabilități
-zonă destinată distribuirii automate de bilete și aparate de compostat
-zonă de bar sau bistro
-sisteme de climatizare
-conexiune wi-fi
Proiectul este finanțat din Fonduri Europene Nerambursabile și din Bugetul de stat, iar primul tren va putea intra în circulație la finalul anului 2023.
Pachetul complet de 37 de rame poate fi livrat până la finalul anului 2024.
Noile trenuri vor asigura conexiunea dintre București și Arad, Timișoara, Cluj, Brașov, Iași, Suceava, Craiova, Târgu Jiu, Galați și Constanța.

Contractul semnat între Alstom și Autoritatea pentru Reformă Feroviară prevede și că prima comandă, de 20 de trenuri, poate fi suplimentată cu alte 17 garnituri. Ceea ca va face ca valoarea totală a contractului să ajungă la 748 de milioane de euro, fără TVA și o perioadă de mentenanță extinsă, de 30 de ani pentru toate trenurile.

Ultima achiziție de trenuri noi – Săgeata Albastră – datează din 2004.

Sursa foto: Alstom


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol