25 septembrie 2021, 5:55

Primii ochelari inovatori care vin în sprijinul nevăzătorilor. Cum funcționează

Primii ochelari pentru nevăzători cu tehnologie asistivă au fost creați. Este vorba despre un start-up din Cluj Napoca și vine ca un ghid util pentru persoanele nevăzătoare.

Avantaje și dezavantaje

CEO-ul și fondatorul start-up-ului, Cornel Amariei, a explicat avantajele și dezavantajele ochelarilor.
„Există peste 40 de milioane de nevăzători în lume și, cu toate progresele tehnologice, atunci când vine vorba de mobilitatea lor, singurele soluții disponibile rămân câinele ghid și bastonul pentru nevăzători. Câinele ghid este văzut, în unanimitate, ca o soluţie utilă: el poate ghida un nevăzător în siguranţă, îl poate orienta, poate înţelege informaţia contextual – de exemplu este în măsură să îl conducă la un scaun liber. Însă costurile antrenamentului sunt substanţiale (până la 60.000$), iar dezavantajele legate de disponibilitate, scalabilitate şi întreţinere limitează accesul la o asemenea soluţie. Din acest motiv, sunt 40.000.000 de nevăzători şi doar 20.000 de câini ghid în lume. Am considerat fundamentală nevoia creării unor astfel de ochelari, care pot reproduce caracteristicile unui câine ghid, pentru cei 39.980.000 de oameni ce nu pot beneficia de un asemenea exemplar”, a declarat Cornel Amariei, potrivit economica.net.
Astfel, noua soluție reproduce principalele caracteristici ale unui câine ghid, folosind tehnologii de inteligență artificială și robotică, producția și distribuția urmând a începe în cea de-a doua jumătate a anului 2021.

Cum funcționează ochelarii

Potrivit fondatorilor, ochelarii înțeleg contextual lumea, cum arată, ce reprezintă fiecare obiect și cum se mișcă. De asemenea, aceștia procesează și stochează informațiile intern și calculează modul în care utilizatorul poate interacționa cu lumea din punct de vedere contextual. Nu în ultimul rând, ochelarii transferă informațiile relevante, folosind indicații haptice și auditive, potrivit sursei citate.

Sursă foto: playtech.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.