21 mai 2024, 0:57

Primii pacienți au ajuns în noul Spital de Oncologie și Radioterapie Pediatrică, construit din donații private de Asociația „Dăruiește Viață”

Spitalul construit la „Marie Curie” de asociaţia Dăruieşte Viaţă, cu sprijinul a peste 350.000 de donatori şi 8.000 de firme, a început să funcţioneze şi a preluat copiii internaţi până acum în secţiile de oncologie, neurochirurgie, chirurgie şi ATI din clădirea veche a spitalului. Practic, copiii bolnavi de cancer și personalul medical se vor muta din vechea clădire a Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „Marie Curie”. E un proces care va dura câteva zile.

Spitalul era pregătit de mutare încă din luna ianuarie, dar Ministerul Sănătății a întârziat semnarea unor documente care să permită autorizarea noii clădiri. S-a întâmplat de-abia la începutul lunii, când ministrul Rafila a semnat Ordinul prin care a aprobat structura noului spital.

Între timp, și Direcția de Sănătate Publică a eliberat autorizaţia sanitară de funcţionare – ultimul pas legal pentru ca spitalul să poată trata pacienți.

Ministerul Sănătății a acordat toate avizele și autorizațiile necesare funcționării spitalului construit din donații de Asociația ‘Dăruiește Viață’, a anunțat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, la emisiunea „Serviciul de Noapte” cu Maria Țoghină de la Radio România Actualități.

El a mai spus că nu a pus piedici acestui proiect.

“În primul rând, nu punem piedici. Ministerul Sănătății a acordat toate avizele și autorizațiile acestei construcții, care face parte din Spitalul „Marie Curie”. În luna ianuarie, Spitalul „Marie Curie” a primit un aviz de principiu pentru această clădire. La 20 februarie, Spitalul „Marie Curie” a solicitat avizul pentru structura sanitară și acesta a fost acordat, iar pe data de 8 aprilie a fost acordată de către Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București autorizația sanitară de funcționare. Am avut întâlniri repetate și cu cei de la ‘Dăruiește Viața’ și cu conducerea spitalului, dar sper că aceste neînțelegeri să se încheie și chiar în cursul zilei de astăzi, primii pacienți să se mute în noua clădire a Spitalului „Marie Curie”, a spus Rafila.

Spitalul este destinat copiilor bolnavi de cancer și a fost construit din donații făcute de aproximativ 350.000 de persoane fizice și de companii.

Donată Spitalului „Marie Curie”, clădirea are nouă niveluri secții de oncologie, radioterapie, chirurgie, neurochirurgie și locuri de joacă.

Transferul a fost făcut de-a lungul mai multor zile, începând de miercuri, 10 aprilie şi până în această dimineaţă, pentru a le oferi copiilor toate condiţiile de siguranţă şi confort.

Primul copil mutat a fost Andreea, în vârstă de doi ani şi jumătate, iar al doilea a fost Darius, în vârstă de trei luni şi jumătate. Andreea fusese internată până acum câteva zile în vechea secţie de neurochirurgie a Spitalului „Marie Curie” – o secţie cât un apartament cu două camere. Fetiţa a fost însoţită de trei asistente şi a avut monitor pentru funcţiile vitale. În ciuda emoţiilor provocate de schimbare, la puţin timp după ce a ajuns în noul său salon, se juca deja cu o altă pacientă, Eva, care a fost transferată după ea.

Camera de joacă este pe etajul cu secţia de Neurochirurgie, unde sunt internate cele două fetiţe. Este un etaj cu 13 saloane, loc de joacă, săli de tratament, cabinete pentru medici şi cameră de raport. Mama Andreei îi povestea la telefon soţului că, după două zile de stat în pat, cea mică s-a ridicat, se joacă şi se caţără pe tobogane ca şi când problema medicală care îi afectează mersul nici nu ar exista.

„În vechea secţie de neurochirurgie aveau 30 de cm între pat şi perete ca să se ridice. Aici, când îi văd alergând pe holuri, mi se pare incredibil. Parcă nu mai lucrăm într-un spital, ci într-o grădiniţă. E foarte important şi pentru copii şi pentru părinţi să nu mai fie constrânşi de spaţiu”, a spus Mihaela Negrescu, asistentă şefă Neurochirurgie.

„Am avut multe emoţii de-a lungul acestor ani, în care am construit acest spital, însă nimic nu poate egala emoţia pe care am trăit-o când am văzut aceşti copii regăsindu-şi bucuria de a trăi, în ciuda bolii. Sau emoţia pe care am trăit-o văzând cum părinţii găsesc noi resurse de încredere şi de speranţă pentru copiii lor, datorită noului spaţiu şi a echipamentelor pe care, împreună cu donatorii şi sponsorii noştri, le-am pus la dispoziţie în cadrul acestui spital construit împreună”, a declarat Carmen Uscatu, preşedinta Dăruieşte Viaţă.

Secţia de oncologie s-a mutat acum pe un etaj întreg, fiecare salon având baie proprie, cu maxim doi pacienţi în cameră. Au fost transferaţi din vechea secţie 10 copii, cu vârste cuprinse între 1 şi 16 ani.

George este internat la oncologie din ianuarie, cu leucemie limfoblastică. De atunci, el şi bunica lui şi-au petrecut aproape tot timpul în spital. „Ce ne-a plăcut foarte mult este faptul că avem duş şi televizor. Faptul că toaleta nu mai este la comun e incredibil”, ne-a spus bunica lui, în timp ce George ne-a spus fără a clipi că preferata lui e camera de joacă.

„Ziua de azi a fost mult mai uşoară decât ne-am imaginat. Ne-am simţit ca acasă de la început. Ca într-o casă nouă, mai încurci uşile, nu ştii unde să pui vaza cea nouă şi dacă ai luat totul din frigider”, ne-a mărturisit dr. Ruxandra Vidlescu, şefa secţiei de Oncologie.

„Mutarea pacienţilor în spitalul construit de Dăruieşte Viaţă cu sprijinul donatorilor şi al sponsorilor marchează încheierea unei etape foarte complexe din proiectul nostru. Este o victorie care dă sens fiecărui gest, fiecărei lupte, fiecărei secunde de muncă şi fiecărui leu donat de oameni. Este victoria vieţii, a speranţei, a solidarităţii şi a profesionalismului în faţa bolii şi a sistemului. De acum, şansele copiilor de a se însănătoşi vor creşte, iar impactul emoţional al bolii va fi mai scăzut”, a declarat Oana Gheorghiu, vicepreşedinta Dăruieşte Viaţă.

Dăruieşte Viaţă va continua proiectul cu a doua clădire pentru a crea un adevărat campus medical, cu aceleaşi condiţii de tratament pentru toţi copiii, indiferent de afecţiune, precum şi spaţii de cercetare, de training, locuri de cazare pentru părinţi etc. De asemenea, Dăruieşte Viaţă va asigura mentenanţa noii clădiri şi va oferi sprijin pentru trainingul personalului şi pentru activităţile de entertainment din Spital.

Secţiile care s-au mutat în noul Spital, într-o infrastructură modernă, ce beneficiază de echipamente de ultimă generaţie, sunt: oncologia, hemato-oncologia, neurochirurgia, chirurgia, ATI, blocul operator şi imagistica. În plus, Dăruieşte Viaţă, în parteneriat cu Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Marie S. Curie”, a propus Ministerului Sănătăţii un proiect pilot pentru operaţionalizarea departamentului de radioterapie, primul departament de acest tip dintr-un spital de copii de stat.

În plus faţă de infrastructura creată, Dăruieşte Viaţă oferă sprijin Spitalului „Marie Curie” pentru îmbunătăţirea felului în care este oferită îngrijirea medicală, stabilind parteneriate internaţionale pentru schimburi de experienţă şi training cu Prinses Maxima Centrum, Olanda (cea mai mare clinică de oncologie pediatrică din Europa) şi St. Jude Children’s Hospital, SUA (unul dintre cele mai mari spitale de oncologie pediatrică din lume).

#NoiFacemUnSpital a însemnat o investiţie de 53 milioane de euro, fonduri strânse exclusiv din donaţii de la persoane fizice şi din sponsorizări. Pentru prima dată în ultimii 34 de ani, în România, Dăruieşte Viaţă a construit un Spital de Copii pentru a le oferi pacienţilor condiţii de tratament la standarde vestice. Iniţial gândit ca o clinică de trei etaje, proiectul s-a transformat într-un Spital cu o suprafaţă de 12.000 mp, 9 niveluri şi +140 paturi. În iunie 2018 a fost turnată fundaţia Spitalului, iar în noiembrie 2023 au fost finalizate prima clădire, centrala termică şi o staţie de ozonare.

Proiectul aduce o serie de premiere în sistemul medical din România: primul Departament de Radioterapie Pediatrică dintr-un spital de copii public, primul bloc operator construit exclusiv din sticlă pentru a reduce riscul de infecţii nosocomiale, saloane ATI individuale, saloane de două paturi, cu paturi pentru părinţi şi grupuri sanitare proprii, saloane ATI individuale, spaţii dedicate copiilor (locuri de joacă, cinema, studio radio, observator astronomic, sală de sport şi recuperare) şi spaţii dedicate părinţilor şi cadrelor medicale.

Dăruieşte Viaţă continuă printr-o campanie naţională de strângere de fonduri şi îi invită pe toţi cei care vor să se implice în continuare sau care vor să înceapă să susţină proiectele Asociaţiei să sponsorizeze sau să doneze prin următoarele modalităţi:

DONATORI PERSOANE FIZICE

* Redirecţionare 3,5% din impozitul pe venit pe: www.daruiesteviata.ro/redirectioneaza

* Donaţie online pe https://daruiesteviata.ro/investeste

* SMS la 8864 cu textul SPITAL pentru o donaţie lunară de 4 euro

* Donarea zilei de naştere pe www.daruiesteviata.ro/campanii

* Cadouri cu sens pe www.daruiesteviata.ro/cadouri

COMPANII:

* folosind Declaraţia 177 şi completând un contract de sponsorizare cu sumele rămase nealocate în 2023 dacă sponsorizările făcute anul trecut nu au atins plafonul maxim stabilit prin lege

* redirecţionarea a 20% din impozitul pe profit pe www.daruiesteviata.ro/sponsorizeaza

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol