24 aprilie 2024, 11:33

Primii vaccinați anti-COVID-19 din România. Avem numele

Vaccinarea anti-COVID-19 era programată să înceapă duminică, la Cluj-Napoca, cu cinci persoane imunizate în prima etapă. Cele cinci persoane fac parte din personalul medical din spitalul clujean, precizează mediafax.ro.

Vaccinarea era programată să înceapă la Spitalul de Boli Infecţioase, iar primii cinci imunizaţi vor fi medici, doi dintre ei fiind managerul şi directorul medical. Se vor vaccina şase persoane pe oră, la interval de 10 minute, iar programul de vaccinare este de 12 ore pe zi.

Declanșarea programelor naționale de vaccinare a fost stabilită pentru o dată unică la nivelul Uniunii Europene, ziua de 27 decembrie. Cu toate astea, rebela Ungarie a început procesul de sâmbătă.

Prefectul Clujului, Mircea Abrudean, a transmis, sâmbătă, despre vaccinarea care va începe duminică, în jurul orei 09.00, că 90 de cadre medicale vor fi imunizate la începutul campaniei.

„În jurul orei 9.00 va debuta campania de vaccinare pentru aproximativ 90 dintre cadrele medicale de la Spitalul de Boli Infecţioase, care au fost programate să se imunizeze în perioada 27-31 decembrie, din lotul de 375 de doze anti-Covid-19. Vor fi 2 puncte de vaccinare situate la parter, în compartimentul de spitalizare de zi, având la dispoziţie spaţii de aşteptare ante şi post-vaccinare, 2 săli de triaj şi un salon pentru urgenţe (preterapie intensivă)”, a transmis prefectul.

Cine sunt primele persoane vaccinate

Primele cinci persoane vaccinate vor fi dr. Violeta Briciu, director medical, dr. Vasile Morar, medic şef radiologie, dr. Mirela Flonta, medic şef Laborator analize medicale, dr. Iulia Trifu, medic specialist radiologie şi Ioan Mureşan, manager al Spitalului Clinic de Boli Infecţioase..

„Condiţiile de păstrare ale vaccinului în spital sunt asigurate conform cerinţelor producătorului, 2-8 grade C, fiind aduse direct de la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”. Se vor vaccina 6 persoane/oră/punct de vaccinare, la interval de 10 minute. Programul de funcţionare va fi de 12 ore pe zi. Personalul care a optat pentru vaccinare va fi planificat în perioada 27-30 decembrie, 31 decembrie – a 5-a zi de valabilitate a vaccinului va fi doar de rezervă”, mai spune prefectul Mircea Abrudean.

Centralizarea persoanelor şi a centrelor de vaccinare pe judeţ a fost realizată pe centre de vaccinare pentru personal medical (20 de centre – spitale şi centre medicale, 35 de cabinete de vaccinare, 38 de echipe de vaccinare, 12.458 de persoane de vaccinat), centre rezidenţiale de îngrijire (49 centre – echipaje mobile de vaccinare, capacitate paturi – 2.099, personal angajat – 480), centre de vaccinare pentru populaţia de peste 65 de ani şi a bolnavilor cronici (Centre/ judeţ – 30, din care 13 Cluj-Napoca, 3 Turda, 1 Câmpia Turzii, 2 Dej, 1 Gherla, 1 Huedin, 1 Călăţele, 1 Mociu, 1 Apahida, 1 Chinteni, 1 Gilău, 1 Băişoara, 1 Aghireşu, 1 Floreşti, 1 Baciu, 46 de echipe de vaccinare în centre, două echipaje mobile de vaccinare, 132.942 populaţia deservită.

Prefectul Abrudean a mai spus că echipamentele STS sunt predate, funcţionale, iar instruirea a fost realizată.

Grupul de Comunicare Strategică a transmis, sâmbătă, cum vor fi dozate primele 3000 de vaccinuri care au ajuns în România.

Astfel, cele mai multe doze vor ajunge la Institutul Național de Boli Infecțioase ”Prof. Dr. Matei Balș” din București (600) și cele mai puține la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Victor Babeș“ din Craiova (90).

Spitalul de Boli Infecțioase din Brașov va primi 100 de doze, cel din Constanța 170 doze și cel din Cluj 375.

Comunicatul integral al GCS

Dozele de vaccin din prima tranșă -cele peste 3000 de vaccinuri cu valoare de primă administrare- au fost alocate pentru vaccinarea personalului medical din cele zece unități medicale aflate în prima linie în lupta cu COVID-19, în funcție de necesarul solicitat de fiecare dintre spitale cu mențiunea că pot fi oricând modificate în funcție de cererea unităților:

1. Brașov – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase- 100 de doze

2. București – Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș“- 600 de doze

3. București – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Dr. Victor Babeș“ – 530 de doze

4. Cluj – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, Cluj-Napoca- 375 doze

5. Constanța- Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, Constanța- 170 doze

6. Dolj – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Victor Babeș“, Craiova- 90 doze

7. Iași – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase- 260 doze

8. Maramureș – Baia Mare- Spitalul de Urgență- 210 doze

9. Suceava – Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou“ Suceava- 250 doze

10. Timiș – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeș“, Timișoara- 450 doze.

UPDATE

Prima persoană vaccinată în cadrul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19 în România este Mihaela Anghel, asistentă medicală generalistă (Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”), membră a echipei medicale care, în data de 27 februarie a acestui an, a preluat primul pacient din România confirmat cu virusul SARS-CoV-2.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol