6 iunie 2020, 20:00

Primul atelier digital de ceramică din România – inovație în printarea 3D

Primul atelier digital de ceramică din România, Ground Digitalia este un spațiu inovativ și nonconformist în care lutul prinde formă cu ajutorul imprimantelor 3D. Activitatea atelierului de ceramică se bazează pe un proces continuu de cercetare și printare 3D raportate la domeniul ceramicii avansate.

Procesul implică cunoștințe de matematică, fizică și chimie rezultând obiecte cu forme speciale, complexe și precizie crescută, care nu pot fi obținute mereu prin metode tradiționale. În urmă procesului, nu ia naștere doar un produs nou, ci se construiește un întreg domeniu deschis explorării, o ceramică de designer proiectată și manufacturată digital.

Ceramică printată 3D oferă o experiență cu totul nouă atât pentru designer, cât și pentru utilizatorul final. Designerul trece printr-un proces de creație, cu rezultate de multe ori neașteptate din punct de vedere structural – forme uneori imposibil de realizat manual, la roată olarului sau prin turnare în matrițe, cu toate elementele componente integrate direct din procesul tehnologic. Iar utilizatorul are parte de expunere la o trăire multisenzorială: suprafețe cu texturi neobișnuite din punct de vedere tactil (prin rizurile date de traiectoria „firului” de lut depus), cât și estetic (forme dinamice, curburi rezultate gravitațional, geometrii întrețesute).

Un suflu nou în printarea 3D din România

Imprimarea 3D se realizează, la scară largă, cu materiale plastice, generând numeroase rebuturi greu de reciclat. De aceea, atelierul de printare 3D cu lut nu da un impuls doar domeniului ceramicii, ci și printării 3D tradiționale căreia îi dezvăluie o nouă fațetă prin folosirea de materiale naturale, locale, ecologice, reutilizabile, fără pierderi observabile – diverse tipuri de argile, porțelan etc.

Vizitele în atelier se fac momentan doar cu programare, în baza unui proiect, urmând că de la mijlocul lui aprilie să fie deschis pentru cursuri, workshopuri, experimentare cu lut.

Grond Digitalia, atelier de ceramică contemporană, urmărește o cale a democratizării manufacturii ceramice personalizate, nu sub formă unei întoarceri împotriva tradiționalului, ci, mai curând, că o completare și dezvoltare de produse inovative, adaptate lumii actuale, tehnologizate.

Despre Prinț 3D București

Micro 3D TechLab / Prinț 3D București oferă oferă de aproape 5 ani servicii profesioniste de printare 3D și modelare digitală pentru obiecte și accesorii în domeniul designului de produs, designului vestimentar, arhitecturii, ingineriei, medicinei, potrivit comunicatedepresa.ro.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.