19 aprilie 2024, 2:20

Primul desen animat românesc, inspirat din folclor. Păcală, eroul copiilor din perioada interbelică

Pe data de patru aprilie, acum 99 de ani era lansat la Cinematograful militar din București întâiul desen animat românesc. „Păcală în lună” a fost realizat de către regizorul și caricaturistul Aurel Petrescu. După succesul pe care l-a avut acest film regizorul a mai produs și alte „povești” urmând aceeași temă „Păcală și Tândală la București”, „Păcală amorezat” și așa mai departe.

Sursă foto: Facebook.com

Povestea desenului pe cât a putut fi deslușită făcea referire la o navă cosmică plutitoare peste mări și țări, până dincolo de Polul Nord către cele mai necunoscute peisaje selenare. La bordul navei se afla căpitanul care vedea peste zări cu ajutorul unui ochean. Așadar el zărea podul de la Cernavodă, catedrala Notre Dame, un peisaj polar, palatul Ligii Națiunilor, Colosseumul din Roma, un gigantic port maritim și multe altele. Pentru a reuși să-și ducă personajele pe lună regizorul a creat aparate de zbor inedite și foarte stranii.

De exemplu pot fi observate rachete, zeppeline și un aparat care seamăna cu un elicopter, dar sub formă de tramvai aerian. Un alt model de navetă avea chiar o elice pusă în funcțiune. Personajele de pe lună s-au dovedit a fi la fel de ciudate. Acolo puteau fi văzute un cocoș cu cap de elefant și invers un elefant cu capul de cocoș, o barză cu cap de porc sau un câine cu cap de rață.

„Păcală în lună” a fost realizat în casa de producție „Soarele” care era proprietatea germanului Erich Pommer, unde s-au implicat pentru crearea produsului final și inginerul chimist Constantin Ionescu-Cioc împreună cu operatorul Constantin Ivanovici. Întregul film având o lungime de aproximativ 30 de metri.

Din păcate desenul animat nu a fost păstrat până în prezent, însă cei de la Arhiva Națională de filme au reușit să cumpere un album ce păstra 240 de așa numite „capete de film”, fotograme din creațiile lui Aurel Petrescu. Așa au reușit doritorii din prezent să reconstruiască pe cât posibil opera celui care este considerat „cel mai prolific autor din epoca pionieratului filmului românesc de animație”.

 

Sursă foto: momenteistorice.ro

Aprecierea primului desen animat a reușit să-i confere aripi regizorului care a continuat să realizeze noi opere cu Păcală în rol principal precum „Păcală amorezat” realizat în anul 1925, „Păcală și Tândală la București” în anul 1926, între anii 1923 respectiv 1927 un ciclu de desene umoristice „D ale zilei”. Din anul 1923 Aurel Petrescu începe să regizeze comedia cinematografică Păcală și Tândală la București cu Aurel Athanasescu și Ion Manu în rolurile principale. În total caricaturistul a realizat 70 de pelicule de  animație, filme de ficțiune sau publicitate.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol