Destabilizarea și chiar prăbușirea unei instituții financiar-bancare au devenit mult mai probabile în era social media. Spre exemplu, viralizarea unor tweet-uri negative poate contribui la problemele unei bănci, așa cum s-a întâmplat în două cazuri recente, relatează antifake.ro.
Premergător colapsului băncii Silicon Valley din martie 2023, conversațiile dintre investitori referitoare la această bancă au crescut vertiginos pe Twitter, contribuind astfel la scăderea rapidă a prețului acțiunilor băncii și la creșterea exponențială a cererilor de retragere a banilor din depozitele bancare.
Factorii politici din SUA au recunoscut că rețelele sociale au jucat un rol în prăbușirea Silicon Valley Bank. În mod similar, prăbușirea băncii elvețiene Credit Suisse din martie a avut multe cauze, dar declanșatorul a fost tot un tweet.
Cele două cazuri menționate sunt o dovadă că rețelele sociale, în combinație cu banking-ul digital, au devenit un risc major în sectorul bancar.
Amploarea audienței și răspândirea rapidă a ideilor disting rețelele sociale de media tradiționale ce se bazează în cea mai mare parte pe comunicarea unidirecțională, dinspre surse oficiale către publicul larg.
Guvernatorul Băncii Angliei Andrew Bailey a avertizat că un val necontrolat de retrageri poate afecta iremediabil creditorii în era digitală, deoarece zvonurile se răspândesc instantaneu, iar fondurile pot fi rapid retrase sau transferate online.
Comentariile sunt oprite pentru acest articol